Het Nederlandse cryptoplatform Finst heeft voor klanten de mogelijkheid geïntroduceerd cryptovaluta gespreid aan te kopen. Via het initiatief Bundles kunnen beleggers verschillende cryptomunten gelijktijdig aankopen via een zogenoemd ‘mandje’.

Het idee achter Bundles is dat beleggers hun risico’s beter kunnen spreiden, aldus Finst. Tot dusver moest je dit als belegger nog eigenhandig doen, wat volgens het bedrijf veel tijd kon kosten.

Via Bundles kunnen beleggers kiezen voor verschillende selecties, zoals de top 2, 5, 10 of 25 van grootste cryptomunten. Ook kunnen beleggers kiezen voor louter groene, financiële of aan de virtual reality-wereld gerelateerde cryptomunten.

ETF’s, maar dan net anders

De beleggingstactiek vertoont overeenkomsten met zogenoemde ETF’s (exchange traded funds), waarbij ook gespreid wordt belegd via een fonds. Toch zijn er verschillen, aldus Finst: beleggers zijn bij Finst direct eigenaar van de cryptomunten van hun ‘mandje’, terwijl ze bij ETF’s een participatie in een beleggingsfonds kopen.

De mandjes van Finst zijn verder zo ingericht dat er periodiek een automatische herbalancering plaatsvindt, als bepaalde cryptomunten hard zijn gestegen of juist zijn gedaald.

Beleggers betalen bij Finst per transactie 0,15 procent aan kosten. Finst biedt ruim veertig cryptovaluta aan.

Finst is opgericht door een groep voormalig managers van online broker DeGiro. Ook DeGiro-oprichter Gijs Nagel doet als investeerder mee. Afgelopen maand haalde het bedrijf nog 4 miljoen euro op bij investeerders, onder wie danceondernemer Eelko van Kooten. Het bedrijf heeft een licentie bij De Nederlandsche Bank.

LEES OOK: De opleving van de cryptomarkt steunt op de zorgen over een bankencrisis en een omslag in het renteklimaat, volgens cryptogoeroe Mike Novogratz