Goud is in juli circa 8 procent minder waard geworden, waarmee deze maand de slechtste was voor de goudprijs in de afgelopen twee jaar. De prijsdruk op het edelmetaal komt onder meer door de sterke dollar en de aantrekkende economie in de Verenigde Staten.

Laatstgenoemde brengt een verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank dichterbij. Daardoor worden middelen verschoven naar beleggingen die, in tegenstelling tot goud, rente opleveren. Daarnaast valt de vraag naar goud uit China tegen.

De goudprijs daalde vrijdag (13.30 uur) met 7,80 dollar naar 1082 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee lag de prijs iets boven het dieptepunt van vorige week, toen het laagste peil van de afgelopen vijf jaar werd bereikt. In de hele maand juli ging de goudprijs met 7,7 procent naar beneden.

Vorige week bleek dat hedgefondsen voor het eerst per saldo een shortpositie ten opzichte van goud hebben ingenomen. Dat geeft aan dat in doorsnee wordt gegokt op een verdere daling van de goudprijs.

Ook de prijzen van zilver, platina en palladium daalden deze maand, waarbij platina het laagste peil aantikte sinds begin 2009. Ook koper werd de afgelopen maand minder waard. Het metaal zag zijn waarde met 10 procent afnemen. Dat is de sterkste daling in de afgelopen vier jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl