Het aandeel Alphabet daalde maandag zo’n 4 procent, waarmee ongeveer 55 miljard dollar aan beurswaarde verdampte. De koersdaling volgde na een bericht in The New York Times, waarin werd gesuggereerd dat Samsung mogelijk de standaardzoekmachine op zijn smartphones aanpast en Google verruilt voor Bing, de zoekmachine van Microsoft.

Als Samsung dat daadwerkelijk doet, kan dat Alphabet ruwweg 3 miljard dollar aan omzet schelen. Apple heeft een vergelijkbaar contract met Alphabet. Dat is zo’n 20 miljard dollar waard en zou later dit jaar vernieuwd moeten worden.

Google heeft last van met ChatGPT verrijkte zoekmachine Bing

Nu Microsoft de AI-chatbot ChatGPT in zoekmachine Bing heeft verwerkt, is het voor het eerst dat Google te maken heeft met enige vorm van concurrentie. De zoekgigant heeft al tientallen jaren een monopolie op de zoekmarkt met een marktaandeel van meer dan 90 procent.

Alphabet doet er alles aan om zijn marktaandeel te verdedigen, schrijft The New York Times. Er is een team van meer dan 160 man aan de slag om kunstmatige intelligentie in Google’s zoekproducten te verwerken.

Maar dat is misschien niet genoeg, als Samsung besluit te wisselen en Bing de standaard zoekmachine op miljoenen telefoons maakt. Aan de andere kant hoeft het niet te betekenen dat de kopers van die telefoons ook daadwerkelijk Bing zullen gebruiken. De consumenten hebben altijd de mogelijkheid om zelf Google als standaard zoekmachine in te stellen.

De onderhandelingen tussen Samsung en Microsoft zouden volgens het bericht in The New York Times nog steeds gaande zijn, waardoor de kans aanwezig blijft dat Samsung bij Google blijft.

Samsung heeft langlopende relaties met zowel Alphabet als Microsoft. Het bedrijf installeert meerdere apps van de softwaregiganten op z'n telefoons, en maakt gebruik van Android, het besturingssysteem voor mobiele telefoons van Alphabet.

Duidelijk is wel dat Alphabet harder z'n best moet doen om zijn marktaandeel te beschermen en tegelijk concurrerend te zijn op de markt voor AI-toepassingen. Google introduceerde als antwoord op marktleider ChatGPT een eigen AI-bot genaamd Bard, maar die werd niet heel positief ontvangen.

LEES OOK: AI-chatbot Bard van Google is slecht in dichten, verrassende verhalen en puzzelen, zien testers: ChatGPT heeft vooralsnog een ruime voorsprong