• Artificial intelligence (AI) chatbot Bard is het antwoord van Google op de immens populaire bot ChatGPT van OpenAI, maar testers zijn vooralsnog niet onder de indruk.
  • Gebruikers van Bard vinden de software bleek afsteken bij de technologie van OpenAI, dat door Microsoft is gefinancierd.
  • Google gelijk afschrijven kan echter niet. Intern zouden de medewerkers van het bedrijf een intelligentere versie van de chatbot testen, genaamd ‘Big Bard’.
  • Lees ook: Dit is de visie van Bill Gates op de toekomst van artificial intelligence

Er is een artificial intelligence (AI) race gaande tussen Microsoft en Google.

De door kunstmatige intelligentie aangestuurde bot ChatGPT, van de door Microsoft gefinancierde startup OpenAI, is immens populair en vormt een dreiging voor de toekomt van Google, die dinsdag zijn eigen AI-chatbot Bard lanceerde in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Het succes van Bard – of het gebrek daaraan – kan grote gevolgen hebben voor de leidende positie van Google op zoekgebied en als techgigant. Tot nu toe zijn de signalen niet gunstig.

Google omschrijft zijn chatbot als “een experiment dat je laat samenwerken met generatieve AI”. Om momenteel op de wachtlijst te komen voor Bard moet je, naast in de VS of het VK wonen, minstens 18 jaar oud zijn, een persoonlijk Google-account hebben en een ondersteunende browser gebruiken. 

Helaas voor Google is het overduidelijk dat Bard zich nog echt in een testfase bevindt. De eerste gebruikers zijn teleurgesteld over de prestaties in vergelijking met de technologie van OpenAI. 

Een tegenvallend debuut voor AI-chatbot Bard

Bard kwam moeizaam uit de startblokken. Door een fout tijdens de presentatie van de chatbot verloor moederbedrijf Alphabet maar liefst 100 miljard dollar aan beurswaarde.

Testers zeggen nu dat de huidige versie van Bard de concurrentiestrijd echt nog niet aankan. "Ik ben vandaag een tijdje met Google Bard aan de gang geweest en ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar...Bing ligt momenteel ver voor op Google (wat betreft deze specifieke chattoepassing)", tweette tech-YouTuber Marques Brownlee dinsdag. 

Hoogleraar ondernemerschap en innovatie Ethan Mollick van de Universiteit van Pennsylvania zegt dat het nog te vroeg is om te oordelen, maar dat "Bard minder capabel lijkt dan Bing of GPT-4".

Lees ook: OpenAI heeft GPT-4 gelanceerd – dit zijn 5 verbeteringen ten opzichte van de vorige versie van de AI-chatbot

Mollick merkt op dat Bard van Google veel minder presteert dan zijn concurrent op het gebied van poëzie. Zo heeft Bard veel meer moeite dan ChatGPT om een 'sestina', een Franse versvorm bestaande uit 39 regels, te produceren.

Een opdracht aan Bard om een synopsis te maken van een niet-bestaande 'Star Wars'-film in de stijl van filmmaker David Lynch, die bekendstaat om zijn bizarre plotwendingen, resulteerde in een weinig verrassend plot. Dezelfde opdracht leverde bij ChatGPT-4 een verhaal op dat erg aan Lynch deed denken.

Bard heeft ook problemen met woordpuzzels, iets waar AI's met grote taalmodellen in theorie in zouden moeten uitblinken.

Neem bijvoorbeeld Twofer Goofer, een online puzzel waarbij gebruikers via enigszins stompzinnige aanwijzingen moeten uitzoeken wat een paar mysterieuze rijmwoorden zijn. ChatGPT-4 heeft een slagingspercentage van 96 procent bij het spel. Mensen blijven steken op zo'n 82 procent, volgens de makers van de puzzel. Bard komt volgens hen niet verder dan nul.

Een Twofer Goofer-woordpuzzel. Foto: Insider/Shona Ghosh/Twofer Goofer

"Bard kon geen enkele Twofer Goofer oplossen toen hij de opdracht kreeg. In een paar gevallen was hij er dichtbij, maar uiteindelijk lukte het niet", schreef medebedenker van de woordpuzzel Collin Waldoch. Hij noemde het resultaat "onwijs teleurstellend".

Google gelijk afschrijven zou echter voorbarig zijn. Mogelijk heeft het bedrijf een indrukwekkende AI-tool achter de hand. Intern zouden medewerkers van de zoekgigant een intelligentere versie van de chatbot testen, genaamd 'Big Bard', zo meldde Insider eerder deze maand. De tool zou menselijker reageren en informeler zijn.

LEES OOK: Microsoft heeft de aanval op Google Search ingezet, maar Google gaat op zijn beurt de strijd aan met Microsoft Office