CEO Sundar Pichai van Alphabet, het moederbedrijf van Google, denkt dat kunstmatige intelligentie de meest ingrijpende technologie kan worden uit de geschiedenis.

In een interview met CBS “60 Minutes” dat zondag werd uitgezonden, zei Pichai dat “AI de meest ingrijpende technologie is waar de mensheid aan werkt. Ingrijpender dan de ontdekking van het vuur, elektriciteit of alles wat we eerder hebben gedaan in het verleden.

“We zijn technologie aan het ontwikkelen die op een dag tot meer in staat zal zijn dan alles wat we ooit eerder hebben gezien”, voegde hij daar aan toe.

Google heeft onlangs zijn eigen experimentele AI-chatbot Bard gelanceerd. Het bedrijf wil ook kunstmatige intelligentie incorporeren in Google Search om gebruikers zo te voorzien van antwoorden op vragen in aanvulling op de bekende lijsten met relevante links. 

Het bedrijf kwam met zijn nieuwe AI-producten een aantal maanden nadat de chatbot ChatGPT van OpenAI verscheen. De in korte tijd razend populair geworden bot zorgde voor een enorme schok in de techsector en ontketende een concurrentiestrijd tussen techbedrijven om nieuwe AI-producten op de markt te brengen. Bij Google werd intern zelfs "code rood" afgekondigd.

Microsoft, de grote rivaal van Google en een belangrijke investeerder in OpenAI, heeft al een door AI aangestuurde versie van zijn zoekmachine Bing gelanceerd.

Sleutelfiguren binnen Google benadrukken dat het bedrijf verantwoordelijk omgaat met kunstmatige intelligentie. Sommige medewerkers zijn gefrustreerd over het relatief lage tempo van ontwikkeling, terwijl anderen juist hun zorgen hebben uitgesproken over te snel geïntroduceerde AI-producten.

Pichai zegt zijn ogen niet te sluiten voor de gevaren van de nieuwe technologie. Hij zei tegen CBS dat de snelheid van de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en de zorgen over het verkeerd toepassen daarvan hem wakker houdt.

"We hebben nog niet alle antwoorden en de technologie ontwikkelt zich snel", zei Pichai. "Houdt dat me uit mijn slaap? Absoluut."