Terwijl het Oekraïense leger zich door de derde maand van het langverwachte tegenoffensief heenslaat, dwingen hevige verliezen gewonde soldaten ertoe om hun dienst te hervatten en opnieuw het strijdtoneel te betreden.

Zij dienden in het afgelopen anderhalf jaar aan de frontlinie en ontsnapten ternauwernood aan de dood. Vanwege het hoge aantal slachtoffers aan Oekraïense zijde heeft het leger hen weer nodig om troepen aan te vullen.

Zelfs de meest ervaren eenheden zijn meerdere malen opnieuw samengesteld na zware verliezen, meldde The New York Times. Deze troepen leunen op een slinkende groep ervaren commandanten. Sommige pelotons worden inmiddels grotendeels bemand door gewonde soldaten die zijn teruggekeerd om te vechten.

Veel soldaten gesneuveld in mijnenvelden

Oekraïense troepen worden zwaar getroffen door aloude oorlogstactieken die de Russen toepassen, zoals mijnen en boobytraps, schreef Insider. Ook hightech drone-aanvallen en de inzet van geavanceerde wapensystemen spelen de Oekraïners parten.

Lokale mortuaria melden "min of meer dubbel" zoveel doden sinds de start van het tegenoffensief.

Gewonde soldaten die te gehandicapt zijn om te vechten, krijgen een baan aangeboden bij militaire rekruteringscentra, schreef Insider eerder. Hun ervaring zou de wijdverbreide corruptie onder leidinggevenden van de rekrutering moeten tegengaan. De seniors bleken steekpenningen aan te nemen om mannen te helpen onder hun dienstplicht uit te komen.

"Dit systeem zou moeten worden geleid door mensen die precies weten wat oorlog is en waarom cynisme en omkoping gedurende oorlogstijd verraad zijn", zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een verklaring over het personeelsbeleid.

Het rekruteringssysteem kan volgens Zelensky worden toevertrouwd aan "soldaten die aan de frontlinie hebben gestaan en militairen die de loopgraven niet in kunnen omdat ze hun gezondheid, hun ledematen hebben verloren, maar hun waardigheid hebben behouden en geen cynisme koesteren", zei hij.

Bewindslieden van het Oekraïense ministerie van Defensie gaven niet direct commentaar tegen Insider.

Tot nu toe heeft het tegenoffensief tot een bescheiden strategische winst voor Oekraïne geleid. Maar het hoofddoel is de stad Melitopol bereiken voordat de start van het regenseizoen troepen dwingt om hun opmars te pauzeren. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten gaat dat waarschijnlijk niet lukken.

Lees ook: Oekraïne haalt hoofddoel tegenoffensief waarschijnlijk niet voor de winter, volgens Amerikaanse experts – Krim afsnijden van Russische corridor naar oosten lukt niet