Cryptobeurs Gemini wordt in de Verenigde Staten voor de rechter gesleept door beleggers vanwege het opschorten van een beleggingsproduct dat een hoge rente beloofde. De aanklacht heeft ook betrekking op oprichters Tyler en Cameron Winkelvoss.

Volgens de aanklacht die bij een rechtbank in New York is gedeponeerd, hebben Gemini en de tweelingsbroers Winklevoss fraude gepleegd.

De aanklacht draait om het zogenoemde Gemini Earn Program. Beleggers konden hierbij cryptovermogen ter beschikking stellen tegen een vaste rente die kon oplopen tot 7,4 procent. Dit product werd in november echter plotseling opgeschort, toen cryptobeurs FTX van ondernemer Sam Bankman-Fried omviel.

Beleggers die op het moment van het stopzetten van het Gemini Earn Program daar nog vermogen in hadden zitten, zijn hierdoor de facto hun geld kwijt geraakt.

Volgens beleggers Brendan Picha en Max J. Hastings, die in de aanklacht staan vermeld, heeft Gemini nagelaten om vermogen van beleggers dat bij het Earn Program was ingebracht te registreren als een beleggingsinstrument in lijn met de Amerikaanse regelgeving.

Gemini "heeft geweigerd terugbetalingen te doen aan beleggers, waarmee de facto alle beleggers die nog deelnamen aan het programma hun geld kwijt zijn", valt er in de aanklacht te lezen.

De problemen bij het Gemini Earn Program vloeien voort uit het feit dat het geld van beleggers is geïnvesteerd door een dochterbedrijf met de naam Genesis. Dit bedrijf was klant bij FTX in kwam door het faillissement van FTX financieel in de problemen. Hierdoor kon Genesis geld dat vanuit het Earn Program van Gemini was geleend niet terugbetalen.

Gemini was niet bereikbaar voor commentaar tegenover Insider.

LEES OOK: Cryptoplatform Solana heeft in 2022 last van een extreme waardedaling – het door Sam Bankman-Fried gesteunde project crasht nog steeds