Afgelopen jaar gold cryptoplatform Solana als een belangrijke uitdager van Ethereum, de nummer twee op de cryptomarkt. Maar dit jaar is Solana wat betreft de beurswaarde van het platform snoeihard geraakt. De implosie van de bijbehorende cryptomunt, de sol, is versneld door de instorting van de handelsbedrijven van crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried.

Bankman-Fried (‘SBF’) prees Solana afgelopen zomer nog aan als het meest onderschatte cryptoplatofrom, maar de cryptomunt sol laat deze week een min van 7 procent zien.

De sol is, afgezien van de ingestorte cryptomunt luna, de grootste verliezer onder cryptovaluta die begin dit jaar in de top 10 van meest waardevolle coins stonden.

Sinds de start van 2022 is de sol 94 procent in waarde gedaald, waarmee de marktwaarde van Solana is gezakt naar 3,4 miljard dollar. Daarmee bezet Solana inmiddels plek nummer 17 op de ranglijst van grootste cryptomunten.

Na forse klappen begin dit jaar, daalde de sol in november nog eens extra in de nasleep van de ineenstorting van cryptohandelsbedrijf FTX van Bankman-Fried.

De waarde van de sol schommelt nu rond de 10 dollar, ver onder de 180 dollar van begin dit jaar en lichtjaren verwijderd van de all-time-high van 259,99 dollar uit november 2021.

De koers van Solana sinds januari 2022, bron: Coinmarketcap
De koers van Solana sinds januari 2022, bron: Coinmarketcap

De recente koersdaling heeft mede te maken met het feit dat meer en meer cryptoprojecten het ecosysteem van Solana de rug toekeren. Op maandag meldde CoinDesk dat twee van de top NFT-verzamelingen van de Solana blockchain, DeGods en Y00ts, zullen migreren naar respectievelijk Ethereum en Polygon.

De eerdere steun van de van fraude beschuldigde Bankman-Fried straalt nu ook niet meer positief af op Solana. In 2021 haalde Solana Labs 314 miljoen dollar op en kreeg het aanzienlijke steun van Alameda Research, het private beleggingsbedrijf van Bankman-Fried.

In november publiceerde het Solana Foundation-team een blogpost met een toelichting op de financiële banden met de bedrijven van Bankman-Fried. FTX en Alameda Research hadden meer dan 50,5 miljoen sol-munten gekocht - nu ongeveer 500 miljoen dollar waard - die "vergrendeld" zouden blijven tot 2028.

Maar de Solana Foundation had ook ongeveer 1 miljoen dollar aan vermogen op een rekening bij FTX staan op 6 november, toen rekeningen bij FTX werden geblokkeerd vanwege liquiditeitsproblemen. Het blijft onduidelijk wat er met deze bezittingen zal gebeuren, nu FTX in een faillissementsprocedure is beland.

LEES OOK: Hollywood-drama rond de gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried? Naar verluidt is bestsellerauteur Michael Lewis van The Big Short al bezig met een boek