De plotselinge val van cryptohandelsplatform FTX lijkt nu ook gevolgen te hebben voor andere cryptobedrijven. Zo zijn de bekende crypto-ondernemers Tyler en Cameron Winklevoss verstrikt geraakt in de door FTX gecreëerde chaos.

De tweelingbroers Winklevoss werken onder meer met een programma waarbij bezitters van cryptomunten hun cryptovermogen kunnen uitlenen tegen een rentevergoeding, het zogenoemde Gemini Earn-programma. Dit leunt op activiteit van de cryptobank Genesis Global Capital. Laatstgenoemde is in de problemen gekomen en kan klanten die geld opvragen niet op tijd uitbetalen.

Genesis Global Capital schort aflossingen en nieuwe leningen bij zijn leendivisie op, nadat de eenheid te maken kreeg met een groot aantal opnameverzoeken. De omvang van de geldopvragingen is groter dan de beschikbare hoeveelheid contante middelen.

Genesis Global Capital heeft aangekondigd bepaalde diensten voor particuliere beleggers stop te moeten zetten. Dit raakt het Gemini Earn-programma.

De cryptowereld werd aanvankelijk gebouwd op het principe van decentralisatie. Deze groeide evenwel uit tot een volwaardig financieel ecosysteem compleet met het uitlenen van digitale activa. Door het faillissement van FTX daalden veel crypto's flink in waarde, wat ook beleggers hard raakt.

Uitlenen van crypto blijkt groot risico

Wat nu speelt, is de vraag of een vertrouwenscrisis de lucratieve business van het uitlenen van cryptovaluta doet instorten. Vooral omdat er sprake is van een sectorbreed probleem.

Het crypto-imperium van de broers Winklevoss wordt als belangrijke speler in de cryptomarkt nauwlettend in de gaten gehouden. Gemini Earn biedt via een programma klanten de mogelijkheid om cryptovermogen uit te lenen tegen een beloofd rendement van meer dan 8 procent.

Verder blijkt dat ook cryptobanken BlockFi en Voyager Digital onder druk staan. BlockFi zei eerder deze week dat het een "aanzienlijke blootstelling" had aan het omgevallen handelsplatform FTX. Volgens The Wall Street Journal bereidt het bedrijf nu een faillissementsaanvraag voor.

Voyager, dat op het punt stond een deal te tekenen met FTX-oprichter Sam Bankman-Fried ter waarde van 1,4 miljard dollar, maakt nu een draai en probeert een vervangende koper voor zijn bezittingen te vinden.

Investeerders zoals cryptohedgefonds Galois Capital voelen ook de pijn, omdat ze "aanzienlijke" hoeveelheden kapitaal bij FTX hebben gestald, dat nu geblokkeerd is. De vraag is of beleggers daar ooit nog iets van gaan terug zien door het faillissement van FTX.

LEES OOK: De opkomst en spectaculaire instorting van het crypto-imperium van Sam Bankman-Fried: in 4 jaar tijd miljardair, in 3 dagen vrijwel zijn gehele fortuin kwijt