Gemeenten die voor de hun gas nu een contract hebben bij de Russische leverancier Gazprom moeten voor 10 oktober verplicht overstappen naar een andere leverancier. Die overstap leidt nogal eens tot zorgen, maar er zijn ook gemeenten die al een nieuwe leverancier gevonden hebben.

De overstap wordt verplicht door minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. Gemeenten die hopen dat de centrale overheid meehelpt komen bedrogen uit. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het niet de tak van het ministerie is.

De Friese gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn kritisch op de minister. “Waar de minister geen antwoord op geeft, is hoe wij het prijsverschil tussen 18 cent en 3 euro gaan betalen”, laat een woordvoerder weten.

Gemeenten laten in een rondvraag van persbureau ANP weten dat ze veel samen optrekken om een nieuwe gasleverancier te vinden. De Friese overheden zijn zo verenigd in de Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF).

Inwoners zullen niets moeten gaan merken van de overstap

Bij de gemeente Hilversum geeft net als de Friese gemeentewoordvoerders aan aan dat de huidige hoge gasprijzen een probleem zijn. "Bovendien zijn er weinig zakelijke leveranciers", vertelt een woordvoerder. De snelheid waarmee toch een nieuwe gasleverancier moet worden gevonden, baart ook zorgen.

De gemeente Den Haag zegt in een brief aan de gemeenteraad dat het risico blijft bestaan dat andere gasleveranciers zich niet inschrijven voor de aanbesteding. Daardoor is er geen leveringszekerheid van gas vanaf oktober 2022, aldus het bestuur. Wel blijft de gemeente zich inzetten om gas toch te kunnen garanderen.

Inwoners zullen volgens de meeste gemeenten ondanks de zorgen niets merken van de hogere gasprijzen. Nieuwegein zegt wel de extra kosten op te geven in de begroting. "Wat burgers daarvan merken is nog onduidelijk."

Een woordvoerder van de gemeente Brummen stelt ook dat de hogere prijzen uiteindelijk wél gevolgen hebben voor de inwoners. "De kosten van onze energie worden vier tot vijf keer zo hoog bij een nieuw contract", aldus de Gelderse gemeente.

De gemeente Roermond vertelt dat het contract in december van dit jaar afloopt. Ze had al een nieuwe gasleverancier gevonden: Vattenfall. Omdat de Limburgse gemeente extra kosten wil voorkomen, hoopt ze erop het contract met Gazprom uit te mogen zitten tot het einde van het jaar. Met hogere kosten zullen mogelijk entreeprijzen voor het zwembad en het gemeentelijk museum omhooggaan.

LEES OOK: De EU staat sterker tegenover Poetin dan ze denkt, aldus George Soros – Europa is onmisbaar voor de afzet van Russisch gas