Europa heeft misschien een sterkere onderhandelingspositie dan het denkt, als het om Rusland gaat. Dat denkt topinvesteerder, miljardair en filantroop George Soros althans.

Soros heeft er bij de Italiaanse premier Mario Draghi op aangedrongen dat Europa, als grote afnemer van Russisch aardgas, meer druk op Rusland gaat uitoefenen, zo meldt persbureau Bloomberg.

De hedgefondsmanager, die dinsdag sprak tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos, zei dat hij zijn overwegingen in een brief aan Draghi uiteen heeft gezet.

“Europa is Poetins enige markt”, schreef Soros op 23 mei, aldus Bloomberg. “Als hij Europa niet bevoorraadt, moet hij de reservoirs in Siberië, waar het gas vandaan komt, sluiten.”

Europa is verreweg de grootste importeur van Russisch aardgas. De verschillende Europese landen zijn bij elkaar goed voor bijna driekwart van de export van gas vanuit Rusland.

Soros riep Europa daarom ook op om zware belastingen te heffen op de invoer van gas. "Rusland zou de afzet die het verloren heeft nooit meer terugkrijgen", schreef hij in zijn brief aan Draghi.

Ook zei Soros tijdens een diner op het World Economic Forum dat hij vreest dat de inval van Rusland in Oekraïne de Derde Wereldoorlog zou kunnen ontketenen, die de beschaving misschien niet zal overleven.

"Wij moeten al onze middelen mobiliseren om de oorlog tot een spoedig einde te brengen. De beste en misschien enige manier om onze beschaving te behouden, is Poetin zo snel mogelijk te verslaan", zei hij volgens persbureau AFP.

LEES OOK: Rusland levert geen gas meer aan Finland, levering van stroom was al gestopt