• Ook ambtenaren maken zich druk om hete, maatschappelijke hangijzers als woningtekorten, de toeslagenaffaire of de klimaatcrisis.
  • Maar in hoeverre kun je als ambtenaar op de bres springen of kritiek leveren als je werkgever het beleid uitvoert dat je ondeugdelijk vindt?
  • De gemeente Amsterdam komt met een handreiking, een soort uitleg die activistische ambtenaren moet helpen een afweging te maken, meldt Binnenlands Bestuur.

Woningtekorten, de toeslagenaffaire, de klimaatcrisis. Burgers maken zich druk om verschillende maatschappelijke kwesties. Dat geldt ook voor ambtenaren, die mogelijk het beleid uitvoeren dat ze persoonlijk ondeugdelijk vinden. Wat te doen als je het als ambtenaar niet eens bent met gemeentebeleid?

Hoe verhoudt activisme zich tot de inhoud van iemands functie? En hoe verhoudt burgerlijke ongehoorzaamheid zich tot een ambtenaar die zich moet houden aan wet- en regelgeving? De gemeente Amsterdam werkt aan een ‘handreiking’. Deze toelichting op de ambtseed en gedragscode moet activistische ambtenaren helpen vragen als deze te beantwoorden en een afweging te maken, meldt Binnenlands Bestuur.

De ambtseed schrijft voor dat ambtenaren loyaal zijn aan beleid, maar zij hebben ook de behoefte om dingen te signaleren en benoemen. Vorig jaar oktober schreven meer dan 800 ambtenaren een brandbrief naar het Amsterdamse Gemeentelijke Management Team (GMT) dat zij zich niet meer konden verenigingen met het volgens hen tekortschietende klimaatbeleid van de gemeente.

Lees het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Amsterdam maakt handreiking voor activistische ambtenaren