De AEX-index is maandag met een min gesloten. Ook elders in Europa kleurden koersborden rood. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was digitaal beveiliger Gemalto de sterkste daler. Verder werd Fagron lager gezet na het onverwachte vertrek van de topman van het apothekersbedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een min van 0,5 procent op 538,09 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 823,80 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 0,6 procent in.

Gemalto verloor in de hoofdindex 3,2 procent. De digitaal beveiliger stond op een lijstje van fondsen waarvan investeerders denken dat de koers zal dalen. Kabel- en telecomconcern Altice stond als wel vaker de laatste weken in de schijnwerpers. Het aandeel sloot in een sterk schommelende sessie uiteindelijk 1,3 procent lager. Het aandeel staat al enige tijd onder druk door zorgen over de enorme schuldenlast van het bedrijf.

Randstad was koploper in de AEX. Het uitzendconcern won 0,9 procent aan beurswaarde. Ook telecomconcern KPN (plus 0,7 procent) stond bij de sterkste stijgers.

Bij de kleinere bedrijven zakte Fagron 3,4 procent. Topman Hans Stols wordt met onmiddellijke ingang opgevolgd door Rafael Padilla, die eerder leiding gaf aan de activiteiten in Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Padilla neemt de functie ad interim op zich.

Op de lokale markt klom Pharming 0,9 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een verzoek tot een aanvullende licentie voor zijn medicijn Ruconest ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De indiening bij de Amerikaanse toezichthouder omvat gegevens van twee afgeronde studies met Ruconest.

In Zürich zakte Julius Baer ruim 6 procent. Topman Boris Collardi van de Zwitserse vermogensbeheerder treedt met onmiddellijke ingang af en gaat aan de slag bij de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Group.

Allianz daalde 0,7 procent in Frankfurt. De Duitse verzekeraar heeft een bod gedaan om de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes geheel in handen te krijgen. Allianz bezit al circa 63 procent van Euler Hermes.

De euro was bij de slotbel 1,1924 dollar waard, tegen 1,1939 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent in prijs tot 57,81 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 63,33 dollar per vat.

 

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: