• Geert Wilders heeft tijdens de algemene politieke beschouwingen fel uitgehaald naar D66-leider Sigrid Kaag.
  • Kaag is niet aanwezig bij het belangrijkste debat van het jaar, omdat ze onlangs aftrad als minister.
  • Volgens D66-fractievoorzitter Rob Jetten heeft Wilders een “obsessie met een sterke vrouw”.

D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt dat de “obsessie” van Geert Wilders met Sigrid Kaag “zorgwekkende vormen aanneemt”.

Wilders opende zijn inbreng tijdens de algemene politieke beschouwingen met een frontale aanval op Kaag, die afwezig is bij het debat.

Kaag vindt het niet zuiver om als afgetreden bewindspersoon bij het belangrijkste debat in het jaar te zitten, waar de begroting wordt besproken die zij zelf mede heeft gemaakt. “Ik zou dat niet geloofwaardig vinden”, zei ze op Twitter.

Wilders noemde haar “een angsthaas” die “duikt” en het debat niet durft aan te gaan. Dat Kaag het staatsrechtelijk niet zuiver vindt de algemene politieke beschouwingen bij te wonen, vindt Wilders “een slap verhaal. Wat een bange vrouw.”

Jetten maakte zich schertsend zorgen over Wilders en diens vermeende "obsessie met een sterke vrouw". "Gaat het wel goed met u? Als u er een keer over wil praten, komt u dan bij mij op de bank liggen, dan hebben we het erover."

Bekijk de aanvaring tussen Wilders en Jetten hieronder terug:

Jetten had graag Dion Graus gezien

Jetten raadde Wilders aan lid te worden van D66 als hij zich wil bemoeien met de afvaardiging van de partij bij de politieke beschouwingen. Zelf had hij graag Dion Graus als spreker voor de PVV gezien, omdat hij "veel vragen" voor hem heeft.

Graus kwam meerdere keren in opspraak om beschuldigingen van seksueel wangedrag. Volgens NRC liet hij zijn beveiliger seks hebben met zijn vrouw bij wijze van betaling.

Jetten kreeg bijval van VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Zij vindt het niet kies dat Wilders enkel met persoonlijke aanvallen komt op iemand die zelf niet aanwezig is bij het debat.

Kaag trad vorige week af als demissionair minister van Buitenlandse Zaken, na een aangenomen motie van afkeuring tegen het kabinetsbeleid in de Afghanistancrisis. Ze blijft wel aan als partijleider van D66 en neemt volgende week het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer weer over.

Wilders hekelt 'woke-dictatuur'

In het debat dat officieel gaat over de begrotingsplannen van het kabinet, trok Wilders ook fel van leer tegen de komst van vluchtelingen uit Afghanistan en wat hij de "vreselijke woke-dictatuur van politiek correct Nederland" noemde. Zijn betoog kwam de oppositiepoliticus op felle kritiek van tegenstanders te staan.

"Ons land zit bombvol, proppenvol", aldus Wilders. "Ik heb geen zin in 50.000 Afghanen. We kunnen mensen in Nederland zelfs niet een fatsoenlijke sociale huurwoning geven."

Maar het gebrek aan sociale huurwoningen is het kabinet aan te rekenen, wierp Denk-voorman Farid Azarkan tegen. "Daar zitten toch de daders", zei Azarkan, wijzend naar het ministersvak in de Kamer. "Waarom gaat u naar de mensen die niets hebben, die alles opgeofferd hebben, die als slachtoffer hier naartoe willen?"

Volgens Jetten heeft Wilders een "droevig wereldbeeld".

Wilders liet ook zijn afkeer blijken van lessen over seksuele diversiteit die basisschoolleerlingen krijgen. Jetten wees in reactie daarop op de hoge zelfmoordcijfers onder lhbti-jongeren.

Lees meer over Nederlandse politici: