Mensen die geen pensioen opbouwen kosten de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks 5 miljard euro. Dat berekende vakbond CNV. Volgens de bond vallen veel van die mensen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vanwege de armoedeval terug op toeslagen voor zorg en huur om rond te komen.

Volgens de bond bouwen 1,6 miljoen mensen in Nederland geen pensioen op. Met het hoge aantal zzp’ers denkt de bond dat het aantal pensioenlozen alleen maar zal toenemen. Veel van hen kunnen volgens de bond nauwelijks rondkomen. Daarmee is er ook geen geld over voor een pensioenregeling.

Lees ook: Hogere AOW-leeftijd: zoveel vermogen kun je zelf nog opbouwen als 30’er of 50’er voor je pensioen, als je €400 per maand inlegt

Naast zzp’ers zijn er ook honderdduizenden mensen in loondienst die geen pensioen opbouwen. Volgens CNV gaat het daar om 730.000 mensen in branches zoals callcenters, bij start-ups of bij marketingbureaus.

Over een looptijd van 19 jaar, de gemiddelde tijd dat mensen een pensioen ontvangen, zijn de totale kosten voor de belastingbetaler volgens CNV bijna 100 miljard euro. De bond roept het kabinet op om via de loonstrook inzichtelijk te maken of er pensioen wordt opgebouwd. "Transparantie moet helpen om werknemers wakker te schudden", zo klinkt het.

Lees meer over pensioen: