De Europese gasprijs is woensdag opnieuw flink gestegen en is zelfs tijdelijk voorbij de 300 euro per megawattuur geschoten. Dat is de hoogste prijs sinds maart.

Maandag steeg de gasprijs al ruim 20 procent, omdat er op de gasmarkt veel zorgen leven dat Rusland na nieuw onderhoud aan de Nord Stream-pijplijn met Duitsland de gaskraan niet meer open zal zetten.

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam sloot de prijs woensdag uiteindelijk op 292,15 euro. Dat is het hoogste slotniveau ooit. Op 7 maart steeg de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs al een keer kortstondig tot een historische piek van 345 euro per megawattuur, maar diezelfde dag nog zakte de prijs tot 227 euro bij het slot van de handel.

Wat de prijzen woensdag extra opdreef was een nieuwsbericht dat het langer duurt voordat een belangrijke terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng), dat als alternatief kan dienen voor het Russische gas, weer opgestart is. De locatie in Texas is sinds juni buiten bedrijf door een brand. Waarschijnlijk draait de terminal pas in maart weer op volle kracht, is nu de verwachting.

De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door de Nord Stream-pijplijn onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit. De Duitse economieminister Robert Habeck waarschuwde daarom al dat Duitsland rekening moet houden met nog minder gas uit Rusland.

Volgens hem kan zijn land de winter goed doorkomen zonder drastische maatregelen te nemen, maar om daarop voorbereid te zijn moet wel gas bespaard worden. Ook kijkt Duitsland of enkele kerncentrales alsnog langer open kunnen blijven dan oorspronkelijk gepland.

Opmerkelijk is dat Rusland ondertussen zoekt naar andere afnemers van zijn gas, om het verminderen van de leveringen aan Europa te compenseren. Zo heeft het land volgens Iraanse media een overeenkomst bereikt met Iran over de levering van Russisch gas en de afname van Iraanse olie.

LEES OOK: Duitsers moeten meer gas besparen dan andere Europeanen: 20% in plaats van 15%