De energieprijzen van gas en stroom rijzen de pan uit en er lijkt voorlopig geen einde aan deze stijging te komen. We zullen allemaal moeten geloven aan de dikke energierekening die de energieleveranciers ons elke maand zullen voorleggen. Of is er een manier om de kosten omlaag te brengen door weer op kantoor te gaan werken?

Nu de coronapandemie officieus is afgelopen, werken we nog steeds met z’n allen veel vaker thuis dan voor het virus zijn intrede deed. Dat is natuurlijk prettig, want het scheelt reistijd en -kosten, en waarschijnlijk ben je nog een tikkeltje productiever thuis, omdat je geen afleiding van collega’s hebt. Maar daartegenover staat wel dat je meer energie verbruikt. En dat kan al snel in de papieren lopen met de huidige prijzen van gas en stroom.

Volgens het Nibud moet je ongeveer uitgaan van een kostenpost van 3 euro extra per dag. Dit baseert het budgetinstituut op energiekosten uit maart en er zijn ook extra kosten voor koffie en dergelijke in meegenomen.

Afgelopen jaar ging het Nibud nog uit van 2 euro per dag aan thuiswerkkosten, en we kunnen waarschijnlijk wel stellen dat dit nu gemiddeld over het jaar 4 euro per dag is, aangezien de energieprijzen bijna verdubbeld zijn in vergelijking met maart.

In dit artikel kijken we niet naar de gemiddelde, totale extra kosten voor thuiswerken. We beperken ons tot wat je aan energiekosten kunt besparen als je thuis de verwarming wat langer uitlaat en de laptop niet oplaadt. Ook beperken we ons tot de koudere maanden, dat wil zeggen van oktober tot en met maart, wanneer het gasverbruik het hoogst is, zo blijkt uit berekeningen van PriceWise.

Nu is het lastig om te bepalen hoeveel energie je niet verbruikt door niet thuis te zijn. Andersom kijken naar hoeveel meer energie we verbruiken, nu we vaker thuiswerken levert, helaas ook weinig informatie op.

Energieleveranciers stellen dat we met zijn allen enkele procenten meer energie zijn gaan verbruiken nu we vaker thuiswerken, maar ze zeggen ook dat het berekenen hiervan erg lastig is, aangezien het overgrote gedeelte van de Nederlandse energie wordt verbruikt door bedrijven, en daar zit weinig verandering in.

Wat we wel kunnen doen is berekenen wat we minder zouden verbruiken op basis van de twee grote peilers: stroomverbruik (computer, mobiele telefoon, etc) en gasverbruik (stookkosten voor verwarming). Dit alles natuurlijk per dag.

Werken vanaf de bank kost je meer dan je denkt
Werken vanaf de bank kost je meer dan je denkt
Mimi Thian/Unsplash

Dagelijkse kosten gas in stroom in de winter

Zoals gezegd stoken we in Nederland zo’n 80 procent van de gehele jaarlijkse gasbehoefte weg tussen oktober en eind maart. Dat houdt in dat we 80 procent van de energiekosten verbruiken gedurende 181 dagen per jaar. We gaan dan ook van die periode uit, want daar valt het meest op te besparen.

Maar ook bij die 181 dagen moet wat nuance aangebracht worden, want in weekenden werken we doorgaans niet en ook zit december vol met feestdagen. Trek die eraf en je zit op 129 echte werkdagen. We nemen ook aan dat je minimaal 1 dag per week thuiswerkt en dat er bij een volledige werkweek nog 4 dagen zijn in de week waarop je extra geld kan besparen. In totaal gaat het dan om maximaal 103 dagen van oktober tot en met maart.

Stroomverbruik

Laten we beginnen bij stroomverbruik, want daarvan zijn de extra kosten, zoals je zult zien, vrijwel verwaarloosbaar.

Gemiddeld stoomverbruik van een laptop blijft steken op 135 Wh per dag. Daarbij namen we een gemiddelde tussen de nieuwere en oudere laptops, want heb je de nieuwste MacBook Air M2, dan kom je op nog lagere kosten uit.

Gemiddeld kost een laptop 0,08 euro per dag aan stroomverbruik. Een mobiele telefoon verbruikt logischer wijs nog veel minder. Stroomverbruik telefoon: 13 Wh per dag = 0,01 euro per dag

Zelfs als je alle 103 dagen weer gaat werken, bespaar je slechts 9,26 euro aan stroom met de huidige prijs van ongeveer 0,6 euro per kWh. Niet bepaald de moeite waard dus.

Gasverbruik

Als we naar gas kijken wordt het aanzienlijk interessanter. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1.100 kuub gas per jaar. 80 procent daarvan is 880 kuub. Deel dat door de 181 dagen en je hebt een gemiddeld verbruik van 4,86 kuub per dag. Dat is omgerekend 12,58 euro per dag (bij een prijs van 2,59 euro per m3 in augustus 2022).

Nu is het natuurlijk niet zo simpel om te zeggen dat je 4,86 kuub per werkdag kunt besparen als je op je werk gaat zitten. Als je thuis komt wil je er lekker warm bijzitten, kook je misschien nog en neem je een douche.

Kortom, je verbruikt ook op de werkdagen nog energie. Volgens cijfers van financiële vergelijker PriceWise is de CV goed voor 75 procent van het dagelijkse gasverbruik. De overige 25 procent gaat naar douchen, warm water, etc. Met die 75 procent moeten we dus rekenen. Daarmee kom je uit op 3,65 kuub per dag.

Als je een helft hiervan kunt besparen door naar je werk te gaan, komt dat in theorie al neer op 1,82 kuub x 2,59 euro = 4,71 euro. Werk je 4 dagen per week thuis en ga je die weer naar kantoor, dan zit je 103 dagen minder thuis. Dat bespaart je dus in theorie al 485,13 euro.

Maar dat is nog steeds simpel berekend. Het grootste gedeelte van de stookkosten zitten namelijk in het feit dat je je huis moet opwarmen. Dat doe je normaal gesproken als je uit bed komt, en we gaan er voor het gemak vanuit dat je dit moment nu verplaatst naar wanneer je thuiskomt. Je wilt er immers niet koud bijzitten. Je zou ook kunnen zeggen dat je voor werk je huis warm stookt en bij thuiskomst nog een keer, maar dan wordt de marge van besparingen wel erg klein.

Uit navraag bij meerdere experts blijkt dat het erg lastig is om vast te stellen hoeveel energie er nu eigenlijk gebruikt wordt bij het initieel warmstoken van een huis. Wel is iedereen het erover eens dat dit het meeste energie vraagt.

Waarom energiespecialisten geen concreet antwoord kunnen geven? Omdat het gasverbuik afhankelijk is van enorm veel factoren zoals de isolatiewaarde van het huis, de oppervlakte van het huis, de begintemperatuur bij het opwarmen van de woning en ga zo maar door.

Toch is het oneerlijk om in de vergelijking het grootste stookmoment en dus het grootste verbruiksmoment helemaal weg te laten. Daarom nemen we een vuistregel aan van 20 procent van de dagelijkse stookkosten zitten in het opwarmen van het huis. Als je dat doorrekent, komen we uiteindelijk uit op een dagelijkse besparing van 3,77 euro per dag.

Vier extra dagen per week op kantoor in de wintermaanden scheelt je dus 388,31 euro op jaarbasis.

Op kantoor kun je lekker dichtbij de kachel zitten zonder dat het je iets kost
Op kantoor kun je lekker dichtbij de kachel zitten zonder dat het je iets kost
Jopwell/Pexels

Thuiswerk- en reiskostenvergoedingen

Klinkt leuk, die besparing, maar je gaat wel meer reizen. Wat kost dat? Is het dan nog wel rendabel om naar je werk te gaan?

Als we uitgaan van het gemiddelde aantal kilometers dat de Nederlander per dag reist, komen we uit op 36 kilometer per dag. De werkgever compenseert dat met 0,19 euro per kilometer, wat een vergoeding van 6,84 per dag oplevert. Iets wat je direct kan wegcijferen als je die 36 kilometer met de auto doet, want met de huidige benzineprijzen en een gemiddeld verbruik van 1:14 kom je ook rond die 7 euro per dag uit. En dan hebben we onderhoudskosten nog niet eens meegenomen.

Maar dan hebben we nog een thuiswerkvergoeding. Die is vastgesteld op 2 euro belastingvrij per dag. Het kan hoger, maar daarover moeten er losse afspraken gemaakt worden met de werkgever. In dit geval gaan we dus van de 2 euro per dag uit die je niet krijgt als je op kantoor gaat zitten werken. Die trekken we dus af van de eerder berekende energiebesparingen.

Daarmee kom je uit op een dagelijkse besparing van 1,77 euro, of 182,31 euro op jaarbasis.

Nu is 182,31 euro een hoop geld, maar of je er echt voor naar je werk moet gaan? Dat niet. Je kunt ook een dikkere trui aantrekken en de kachel een graadje lager zetten. Daarmee bespaar je volgens Milieu Centraal zo’n 200 euro per jaar gebaseerd op een gasprijs van 1,73 per m3. Omgerekend is dat zo’n 115 kuub gas. Berekenen we dat door naar de huidige gasprijs, dan zou je zo’n 300 euro op jaarbasis besparen.

Meer over energiekosten lezen? Check deze artikelen: