Volgens de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, is het meest waarschijnlijke scenario dat Rusland de gaskraan voor de rest van Europa geheel dichtdraait. Europa moet zich dan ook voorbereiden op een gehele leveringsstop.

In Duitsland klonken soortgelijke geluiden nu gaspijplijn Nordstream 1 geheel dichtgaat voor onderhoud. Experts twijfelen aan de motivaties van Rusland en vrezen dat de levering na de reparaties niet meer hervat wordt. Het uitblijven van gasleveringen kan in de winter voor een Duitse recessie zorgen.

Le Maire sprak op een economische conferentie in Aix-en-Provence over het gevolgen van het dichtdraaien van de gaskraan voor Europa. Frankrijk moet zuinig zijn met energie en gasvoorraden nu al aanvullen, zo meent hij. Daarnaast moeten regels die de aanleg van schone energiebronnen verhinderen worden versoepeld en moet Frankrijk sneller nieuwe kerncentrales bouwen, vindt de minister.

Eind deze maand bespreken de lidstaten van de Europese Unie noodplannen voor de energievoorziening tijdens de winter. Daarmee willen ze voorkomen dat er te weinig gas in reserve is en er daardoor tekorten ontstaan. De meeste Europese landen zijn al bezig om hun reserves aan te vullen.

LEES OOK: Wat gebeurt er als Duitsland dit najaar gas moet rantsoeneren? ‘Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij dat ook'