De zorgen over de de afhankelijkheid van gas van de Duitse indusstrie worden steeds groter. Maandag gaat de gaspijplijn Nord Stream 1, die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee, tijdelijk dicht vanwege jaarlijks onderhoud. De vraag is nu, of deze na dit onderhoud wel weer open gaat.

Rusland had eerder al de gastoevoer via de pijplijn met 60 procent verminderd in verband met technische problemen. Critici verwerpen het Russische argument van technische problemen en menen dat Rusland druk probeert uit te oefenen op het Westen vanwege de steun aan Oekraïne.

‘Economische krimp van 10 procent of meer’

De Duitse industrie is zeer bezorgd over de mogelijkheid dat Rusland de gastoevoer volledig gaat dichtdraaien. Volgens de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) zou dat een zware recessie kunnen veroorzaken voor de grootste economie van Europa.

Er wordt nu gevreesd dat Moskou na afloop van het onderhoud helemaal stopt met de gasleveringen aan Duitsland. Volgens DIHK-president Peter Adrian zou een volledige Russische leveringsstop kunnen leiden tot een economische krimp van 10 procent of meer in de winterperiode.

Veel bedrijven zullen de activiteiten moeten stoppen als er geen gas meer is, aldus Adrian. Volgens hem zullen nieuwe terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) niet op tijd klaar zijn om het wegvallen van Russisch gas te compenseren.

Het Duitse energiebedrijf Uniper heeft al een verzoek bij de Duitse overheid ingediend om met een steunpakket gered te worden. Het bedrijf kampt met gastekorten en vreest dat het niet aan zijn verplichtingen aan grootverbruikers kan voldoen.

"We moeten helaas rekening houden met een scenario dat wanneer het onderhoud stopt op 21 juli er geen gas meer door Nord Stream 1 stroomt. Dat zou een ramp zijn", aldus Adrian.

LEES OOK: Op deze plekken in Nederland zit het stroomnet voor zakelijke grootverbruikers vol: bekijk de kaart!