De gaswinning in Groningen kan wel degelijk fors verder omlaag. De echte behoefte aan Nederlands gas in binnen- en buitenland is in alle onderzoeken maar weinig aan bod gekomen. En dat is opmerkelijk als de overheid haar gasbesluiten alleen baseert op ‘de leveringszekerheid’, betoogde advocaat Jewan de Goede donderdag bij de Raad van State.

De Goede treedt op namens de Groninger Bodem Beweging, milieuorganisaties als Milieudefensie en 51 gedupeerden van de gaswinning. De winning leidt tot aardbevingen en de verwachting is dat die de komende jaren toenemen in aantal en kracht, blijkt uit onderzoeken.

Volgens De Goede heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) niet in beeld gebracht of – vooral buitenlandse – afnemers met minder gas toekunnen, eventueel tijdelijk. Dat kan miljarden kubieke meters gas schelen. De afgelopen tijd was de levering aan deze grootafnemers zelfs hoger dan gepland, stelde hij.

Volgens de advocaat ziet de demissionair minister de behoefte aan gas ten onrechte als een vaststaand gegeven. Zo heeft de minister ook niks concreets gedaan om met zijn allen minder afhankelijk te worden van Gronings gas. Daarvoor zijn verschillende maatregelen mogelijk, aldus De Goede.

Kamp heeft onlangs vastgesteld dat per jaar 21,6 miljard kuub gas mag worden gewonnen, de komende vijf jaar. De NAM zelf verzet zich daar overigens ook tegen, omdat Kamp eerst nog 24 miljard toestond. Daardoor is nu onduidelijkheid gecreëerd, vindt de NAM.

De Goede pleit voor 12 tot maximaal 15 miljard kuub gas per jaar. Hij hekelde het ,,falende beleid" dat leidt tot grote schade, psychisch leed en een voortdurende dagelijkse onzekerheid. Deze ,,onaanvaardbare situatie" voor de Groningers is volgens hem in strijd met de mensenrechten.