In Frankrijk wordt zondag de tweede ronde van de regionale verkiezingen gehouden. Alle ogen zullen opnieuw gericht zijn op het rechts-nationalistische Front National van Marine Le Pen.

De vraag is of de het Front National eenzelfde resultaat zal behalen als in de eerste ronde, een week geleden. Toen behaalde de partij van Le Pen bijna 30 procent van de stemmen.

In zes regio’s kreeg het Front National een meerderheid. In de noordelijke regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie deed partijleider Le Pen zelf als lijsttrekker mee en kreeg ze 42 procent van de kiezers achter zich. Haar 26-jarige nichtje Marion Maréchal-Le Pen behaalde vrijwel dezelfde score in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d’ Azur.

In die twee regio’s doen de socialisten in de tweede ronde niet meer mee. Ze trokken zich na de eerste ronde terug in de hoop dat de centrumrechtse partij van oud-president Sarkozy genoeg stemmen zal trekken om Le Pen de pas af te snijden.

Met ingang van 1 januari 2016 telt Frankrijk achttien regio’s, waarvan vijf overzees. Momenteel zijn het er nog 27.

Marine Le Pen sterk in Nord-Pas-de-Calais

De Franse regio Nord-Pas-de-Calais is een klassieke krimpregio met vervallen mijnbouw- en industriesteden, hoge werkloosheid en verschraling van de publieke voorzieningen. Traditioneel een socialistisch bastion, maar nu dus het favoriete jachtterrein van Marine Le Pen. Voor de leider van het Front National is campagne om het presidentschap van de regio een belangrijke stap op weg naar de nationale presidentsverkiezingen van 2017.

Le Pen speelt, net als Geert Wilders in Nederland, nadrukkelijk in op de Europese vluchtelingencrisis. Met beeldende vergelijkingen, zoals die van het Romeinse rijk dat in de vierde eeuw na Christus ten prooi viel aan een “migratoire invasie”.

Le Pen: staatssteun voor postkantoren, universiteit voor ambachten

Maar Marine Le Pen doet méér om gedesillusioneerde kiezers voor zich te winnen dan inspelen op onbehagen over migratie. In Nord-Pas-de-Calais pleitte ze voor het opzetten van gezondheidscentra in kleine steden, uitbreiding van stageprogramma’s voor jongeren, een ‘universiteit’ voor ambachtslieden, staatssteun voor het openhouden van postkantoren en een voorkeursbehandeling van plaatselijke bedrijven boven buitenlandse firma’s bij aanbestedingen door de regionale overheid, zo signaleerde onder meer de site Politico.

Le Pen toont een duidelijke afkeer van internationalisering en legt de nadruk op bescherming van de verzorgingsstaat voor de autochtone bevolking.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl