De test met een openbaar register van funderingslabels voor woningen is opgeschort na een storm van klachten.

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek kreeg in oktober ruim 3.000 verzoeken voor aanpassing van voorlopige funderingslabels.

Veel huiseigenaren schrokken van de vermelding van forse herstelkosten bij hun woning op basis van een modelmatige inschatting.

Het plan om huizen naast energielabels ook een funderingslabel te geven, is voorlopig stilgelegd. Een proef met een website waar je voor elk huis kon zien welk ‘voorlopig’ funderingslabel een woning had, inclusief de geschatte herstelkosten, leidde tot een storm aan klachten, meldt de NOS.

Het funderingslabel werkt met een risico-indicatie, uiteenlopend van A (geen verhoogd risico) tot E (sterk verhoogd risico). Op de website die hiervoor afgelopen maand was gelanceerd, stond bij huizen die bijvoorbeeld label D kregen dat mogelijke herstelkosten tienduizenden euro’s konden bedragen.

Dit heeft tot veel onrust onder huiseigenaren geleid. De organisatie Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft de testfase van het initiatief daarom stilgelegd. De funderingslabel zijn niet meer op te vragen in het register.

Register met funderingslabel 850.000 keer gecheckt in oktober

Afgelopen maand werd voor 850.000 woningen een opvraag gedaan in het proefregister voor het funderingslabel. Het KCAF kreeg ruim 3.000 verzoeken om aanpassing. Veel woninggegevens bleken onjuist en dat veroorzaakte grote onrust onder huiseigenaren en kopers. 

"Mensen zeggen: het klopt niet. Ik kom in de problemen", aldus voorzitter Dick de Jong van het KCAF tegen de NOS. "We zijn geen marktpartij, maar een stichting die wil dat iedereen kan zien wat het risico kan zijn."

De komende maanden gaat het KCAF aan de slag om de betrouwbaarheid van zijn model te verbeteren. Medio 2021 moet de funderingsbeoordeling alsnog onderdeel worden van taxatierapporten.

Lees meer: Huizen krijgen in 2021 een funderingslabel bij taxatie – dat kan de verkoopprijs van je woning flink verlagen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) gaf afgelopen maand aan positief te zijn over het feit dat er gewaarschuwd kan worden voor de staat van de fundering van woningen, maar toonde zich ook kritisch. "De waarde van het label moet je niet overdrijven", zei woordvoerder Hans André de la Porte.

Om echt inzicht te krijgen in de staat van de fundering is een specialist nodig die weet waar je moet kijken, passend bij het type woning.

Taxateurs kunnen alleen op basis van algemene informatie een risico-inschatting geven, aldus De la Porte. "Een vloer in een woning moet worden opengemaakt, of de fundering moet vanaf de buitenkant worden opgegraven om te zien of die problemen heeft of krijgt." Dat inschatten is volgens André de la Porte "hartstikke moeilijk" en het proces is duur.


[activecampaign form=24]


LEES OOK: Minister Ollongren beperkt 0% overdrachtsbelasting voor starters vanaf april 2021 tot woning van 4 ton