Relatief veel huurders op de vrije markt zouden graag een koopwoning willen.

Business Insider zocht voor 9 steden uit hoe het zit met de woonoppervlakte die je krijgt als je koopt of huurt met vergelijkbare maandlasten.

Doorgaans levert kopen per euro meer vierkante meters op. Maar in de ene stad zijn de verschillen tussen kopen en huren groter dan in de andere.

Relatief veel huurders op de vrije markt willen liever een huis kopen. Maar door de hoge huizenprijzen is dat zeker voor eenverdieners op de woningmarkt lastig.

Business Insider becijferde eerder dat als je voor 1.000 euro per maand huurt op de vrije markt, je voor dat geld in principe een annuïteitenhypotheek van zo’n 300.000 euro kan krijgen om een woning te kopen.

Maar hoe zit het dan met de woonruimte? Om daar een idee van te krijgen vergeleken we voor een negental steden in Nederland cijfers van woningplatform Pararius over huurprijzen per vierkante meter met gegevens van makelaarsclub NVM over koopprijzen per vierkante meter. In beide gevallen gaat het om data voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Op basis van vierkantemeterprijzen voor huurwoningen in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Groningen, Eindhoven, Tilburg, Almere, Arnhem en Apeldoorn keken we hoeveel vierkante meter aan huurwoning je gemiddeld voor 1.000 euro per maand krijgt.

Wat betreft de koopprijzen namen we gemiddelde vierkantemeterprijzen in bovengenoemde steden en becijferden we hoeveel woonruimte je krijgt voor 3 ton. Dat bedrag komt ongeveer overeen met netto maandlasten van 1.000 euro voor een annuïteitenhypotheek.

Dit leverde het volgende plaatje op:

Te zien is dat in alle gevallen de woonoppervlakte gemiddeld genomen wat gunstiger uitvalt als je koopt, vergeleken met huren op de vrije markt.

Al past daar natuurlijk wel de kanttekening bij dat er in steden grote verschillen kunnen zijn per wijk. Kopen of huren in het centrum of een buitenwijk kan fors anders uitpakken wat betreft het aantal vierkante meters dat je krijgt voor een vergelijkbaar bedrag.

Verder valt op dat in een peperdure stad als Amsterdam het gemiddelde verschil in vierkante meters tussen kopen en huren relatief gering is. In steden als Groningen en Eindhoven daarentegen krijg je voor een koopwoning fors meer ruimte vergeleken met huren, bij maandlasten van ongeveer 1.000 euro.

LEES OOK: Zoveel hypotheek kun je krijgen om een huis te kopen als je huurt voor €800 tot €1.200 per maand