De gemiddelde huizenprijs is gestegen in het tweede kwartaal van dit jaar, maar regionaal zijn er grote verschillen.

In de grote steden in de Randstad lijkt de huizenmarkt meer last te hebben gehad van de lockdown dan daarbuiten.

Op kwartaalbasis zijn prijzen in Amsterdam gedaald, terwijl een gemeente als Almere sterk in trek is.

Business Insider maakte een overzicht van de huizenprijs bij jou in de buurt.

In het tweede kwartaal van dit jaar kreeg de Nederlandse economie een zware klap te verduren met de lockdown vanwege de corona-uitbraak. De gemiddelde huizenprijs liet echter een aardige plus zien. Tegelijk is het zo dat huizenprijzen bij uitstek bepaald worden door plaatselijke factoren: hoe zit het met de huizenprijs bij jou in de buurt?

Vergeleken met een jaar eerder klommen huizenprijzen gemiddeld met bijna 9 procent in het tweede kwartaal, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Kijk je echter naar de ontwikkeling van het eerste kwartaal op het tweede kwartaal van 2020, dan resteert een plus van slechts 2,1 procent.

In de grafieken hieronder geven we een overzicht op basis van de 76 regio’s waar de NVM mee werkt voor de ontwikkeling van huizenprijzen op jaarbasis en op kwartaalbasis.

Huizenprijs per regio in tweede kwartaal 2020

We beginnen met ontwikkeling van de huizenprijs in het tweede kwartaal, vergeleken met een jaar eerder. Het kaartje hieronder kleurt geheel groen. Dat wil zeggen: in alle NVM-regio's was sprake van een gemiddeld hogere huizenprijs.

Klik op jouw regio om te zien wat de huizenprijs bij hou in de buurt heeft gedaan.

Wel lijkt het erop dat de grote steden in de Randstad minder hard gaan dan gebieden daarbuiten.

Zo zien we in Amsterdam op jaarbasis een stijging van de gemiddelde huizenprijs met 4,9 procent, doet Den Haag 6,6 procent, Utrecht 7,2 procent en Rotterdam 7,3 procent.

Dit zijn nog altijd forse stijgingen, maar de echt grote plussen zitten in steden als Almere (plus 14,8 procent), Dordrecht (plus 13,6 procent) Tilburg (plus 12,2 procent) en Arnhem (plus 11,5 procent).

Huizenprijs daalt in Amsterdam, Almere klimt

Een vergelijkbaar beeld ontstaat als we de ontwikkeling op kwartaalbasis onder de loep nemen, alleen duiken er dan ook minnetjes op.

Onderstaand kaartje geeft ontwikkeling weer per regio van de huizenprijs in het tweede kwartaal van dit jaar, vergeleken met de eerste drie maanden van 2020.

We zien nu dat Amsterdam een daling kent van de gemiddelde huizenprijs met 2,8 procent. Den Haag tekent een min op van 1,1 procent. Ook steden als Groningen (-2,5 procent) en Leiden (-0,7 procent) duiken in het rood.

Rotterdam blijft net in de plus met een stijging van 0,5 procent en Utrecht laat een stijging van 1,8 procent zien van kwartaal op kwartaal.

Waar ging het wel beter tijdens de lockdown? Noordoost Groningen gaat aan kop met een plus van 11,2 procent voor de gemiddelde huizenprijs en Zuid-Friesland laat een stijging van 8,6 procent zien. Ook Almere blijft goed presteren met een plus van 5,9 procent.

Tijdens de maanden van de lockdown lijkt wonen buiten de grote stad meer aantrekkingskracht te hebben gekregen. Vraag is natuurlijk of dit zo blijft nu we over zijn op de 1,5-metersamenleving.

LEES OOK: Huizenprijs gaat dalen, ook al lijkt er nog weinig aan de hand, verwacht ABN Amro