De Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic wil een minderheidsbelang nemen in Funda.

Twee jaar geleden toonde de investeerder ook al interesse in de huizensite. Toen wilden de Amerikanen een belang van 25 tot 40 procent nemen in Funda, tegen een waardering van 240 miljoen euro.

Wat General Atlantic nu overheeft voor de huizensite is onbekend.

De Amerikaanse investeerder General Atlantic heeft zich weer gemeld voor Funda. Dat schrijft het Financieele Dagblad. General Atlantic wil een minderheidsbelang nemen in de Nederlandse huizensite.

Twee jaar geleden klopten de Amerikanen ook al aan. Makelaarsvereniging NVM, met 70 procent grootaandeelhouder van Funda, wees General Atlantic toen de deur.

“Ze hebben destijds schriftelijk hun belangstelling voor een deelname duidelijk gemaakt met redenen waarom ze geïnteresseerd zijn. En dat hebben ze nu weer gedaan”, zegt makelaar Marcel de Groot tegen het FD. Hij is voorzitter van Stichting Administratiekantoor Funda (Stak), een groep individuele makelaarskantoren met een minderheidsbelang in Funda.

Wat moet de strategie van Funda zijn?

Bij Funda is het al enkele jaren onrustig. In 2018 vertrok kort achterelkaar de directie en de voltallige raad van commissarissen. Er speelde onder meer een verschil van inzicht met makelaarsorganisatie NVM.

Nederlandse makelaars zitten in een onmogelijke positie. Enerzijds hebben ze als eigenaar van Funda goud in handen. Er is vrijwel niemand in Nederland die een huis koopt zonder eerst een rondje over de website te maken.

Maar hoelang blijft die succesformule bestaan als je niet vernieuwt? Nu kan men wel kiezen voor nieuwe toepassingen, maar de kans is groot dat je daarmee het bestaansrecht van de makelaar ondergraaft. De discussie die al jaren speelt binnen Funda: in hoeverre moet je digitaliseren?

NVM wil de aandeelhoudersstructuur van Funda herzien

Met de komst van CEO Quintin Schevernels in 2018 keerde de rust bij Funda enigszins terug. Hij was lid van de directie van Telegraaf Media Groep, COO/CCO bij VNU Media en CEO van Layar, een Nederlandse startup die mobiele toepassingen voor augmented reality maakt.

Maar nu klopt General Atlantic opnieuw aan op het moment dat de NVM nadenkt over een nieuwe structuur voor de aandeelhouders. Een deel van de groep met een minderheidsbelang in Funda wil namelijk van zijn aandelen af, schrijft het FD. De NVM trekt zeker een jaar uit om een visie voor de toekomst te formuleren.

General Atlantic heeft onder meer een belang in taxiplatform Uber en stak in een vroeg stadium geld in de Nederlandse betalingsverwerker Adyen. Twee jaar geleden wilde de investeringsmaatschappij een belang van 25 tot 40 procent nemen in Funda, tegen een waardering van 240 miljoen euro.

Wat General Atlantic nu overheeft voor de huizensite is onbekend. De reden dat de Amerikanen opnieuw op de deur kloppen, is niet moeilijk te raden: Funda is een enorme winstmachine.

Lees meer over Funda: