De krapte op de woningmarkt neemt nog verder toe, zo voorspelt huizensite Funda.

Mensen kopen nu liever eerst een huis dan dat ze hun huis in de verkoop zetten.

De huizensite brengt met een nieuwe woningindex de markt in kaart.

De krapte op de woningmarkt zal nog verder toenemen. Het aantal mensen dat op zoek is naar een huis ligt hoger dan vorig jaar, terwijl het aantal mensen dat de intentie heeft een huis te verkopen juist is gedaald. Dat blijkt uit een nieuwe index van huizensite Funda.

Funda constateert dat geïnteresseerden in oktober actiever op zoek waren naar een woning dan in september. Het aantal zoekopdrachten op de website lag op het hoogste niveau van dit jaar en 40 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De website gaat vanaf november met een index inzicht geven in de woningmarkt. Sinds juli laat Funda hiervoor maandelijks 1500 tot 2000 bezoekers een vragenlijst invullen.

“Veel huizenbezitters vragen zich af of ze in deze markt wel een huis kunnen kopen nadat hun huis is verkocht. Daarom geeft een groeiende groep aan eerst een woning te willen kopen”, vertelt Funda-topman Quintin Schevernels.

In onderstaande grafiek uit het indexrapport van oktober zien we dat de mismatch tussen aankoop- en verkoopintentie de afgelopen maanden steeds groter is geworden.

Koop- en verkoopintentie van huizen. Bron: Funda index oktober
Koop- en verkoopintentie van huizen. Bron: Funda index oktober

Volgens Schevernels wordt de huizenmarkt nog krapper door deze ontwikkeling. "Het lijkt erop dat een afvlakking of lichte daling van de huizenprijzen nog heel ver weg is."

De Funda-topman maakt daarbij de kanttekening dat andere factoren ook een rol kunnen spelen op de woningmarkt, zoals de ontwikkeling van de coronapandemie en de afbouw van steunmaatregelen van het kabinet.

Huizen staan gemiddeld 27 dagen te koop

Huizen staan historisch kort te koop op de website voordat ze worden verkocht, gemiddeld zo'n 27 dagen. "Ook onze bezoekersaantallen en het aantal contactaanvragen met een makelaar zijn hoger dan ooit", aldus Schevernels.

Afgelopen maand werd via Funda ruim een miljoen keer contact opgenomen met een makelaar voor een te koop staande woning. Het aantal reacties per te koop staande woning steeg in oktober met 4 procent ten opzichte van september.

Van de respondenten vond 86 procent het een goed moment om een huis te verkopen. Als belangrijkste redenen noemden zij de hoge huizenprijzen en dat woningen snel worden verkocht. Ook de lage rentestand is aantrekkelijk voor verkopers, omdat ze daarvan kunnen profiteren bij de aankoop van een nieuwe woning.

Slechts 15 procent van de geënquêteerden vond het een goed moment om een huis te kopen. Als belangrijkste redenen waarom dit een slecht moment is noemden ondervraagden met name de hoge huizenprijzen en het beperkte aanbod.

Deze algemene bevindingen staan dus enigszins haaks op wat degenen die daadwerkelijk actief zijn op de markt willen: eerst een nieuw huis kopen en dan pas het oude huis verkopen.

Lees meer over de huizenmarkt: