• Funda-topman Quintin Schevernels vertrekt eind dit jaar bij de huizensite.
  • Hij stapt op vanwege de al langlopende ruzie tussen de aandeelhouders van Funda.
  • Een groep makelaars wil dat Funda een investeerder zoekt, maar grootaandeelhouder NVM wil daar niet aan.

Topman Quintin Schevernels van huizenwebsite Funda vertrekt aan het einde van dit jaar. Hij doet dat naar eigen zeggen omdat onrust onder de aandeelhouders volgens hem de uitvoering van de strategie in de weg zit.

Bij Funda is het al enkele jaren onrustig. In 2018 vertrok kort achterelkaar de directie en de voltallige raad van commissarissen. Er speelde onder meer een verschil van inzicht met de NVM, dat 70 procent van de aandelen in de huizensite bezit.

Nederlandse makelaars zitten in een onmogelijke positie. Enerzijds hebben ze als eigenaar van Funda goud in handen. Er is vrijwel niemand in Nederland die een huis koopt zonder eerst een rondje over de website te maken.

Maar hoelang blijft die succesformule bestaan als je niet vernieuwt? Anderzijds: als je kiest voor nieuwe toepassingen ondergraaf je misschien het bestaansrecht van makelaars. De discussie over in hoeverre moet je digitaliseren speelt al jaren binnen Funda.

Interesse van investeerders in Funda

Met de komst van CEO Quintin Schevernels in 2018 keerde de rust bij Funda enigszins terug. Hij was lid van de directie van Telegraaf Media Groep, COO/CCO bij VNU Media en CEO van Layar, een Nederlandse startup die mobiele toepassingen voor augmented reality maakt.

Tot in 2020 ineens de Amerikaanse investeerder General Atlantic zich opnieuw meldde. Twee jaar daarvoor klopten de Amerikanen ook al eens aan en plakten een waardering van 240 miljoen euro op de huizensite.

Ook DPG Media, de eigenaar van onder meer de Volkskrant, het AD en Nu.nl, zou interesse hebben getoond in Funda.

De NVM heeft als meerderheidsaandeelhouder investeerders tot nu toe buiten de deur gehouden. De rest van de aandelen is in handen van Stichting Administratiekantoor Funda, een groep van ongeveer tweeduizend makelaars die geld investeerden om Funda in 2000 van de grond te krijgen. In ruil daarvoor kregen zij certificaten zonder stemrecht.

In de jaren daarna groeide Funda uit tot winstmachine. De huizensite boekte in 2020 zo'n 16 miljoen euro winst, een bedrag dat grotendeels naar de NVM gaat.

Certificaathouders willen investeerder of beursgang

Zo’n 250 van de certificaathouders zijn al enige tijd ontevreden over de koers van de NVM. Zij hebben zich verenigd onder de naam Vereniging FundaBelang en willen dat Funda gaat praten met investeerders.

Ze willen voorkomen dat Funda de positie als marktleider op de Nederlandse huizenmarkt verliest en eisen er daarom een nieuwe aandeelhouder erbij. Dat komt de onafhankelijkheid van het platform ten goede, menen ze. Ook een beursgang behoort volgens de certificaathouders tot de opties.

Verder wil de groep dat de diensten van het platform uitgebreid worden, met bijvoorbeeld hypotheek-, belasting-, en energieadvies.

Voor Schevernels is de ruzie tussen aandeelhouders reden om af te zwaaien als CEO. "Ik vertrek met pijn in mijn hart", zegt hij in een reactie. "De langlopende discussies op aandeelhouders-niveau remmen de executie van onze strategie waardoor we dit niet kunnen uitvoeren op de manier waar ik in geloof."

NVM wil nog niet reageren

FundaBelang laat weten het vertrek van Schevernels te betreuren. Ook zegt de belangenvereniging zijn beleid en dat van de raad van commissarissen te steunen.

De raad van commissarissen van Funda ziet ook dat er veel spanningen en onduidelijkheid zijn vanwege de verschillende belangen. De commissarissen gaan daarom in gesprek met de aandeelhouders over wat zij verwachten van een nieuwe topman. Dat wordt dan meegenomen in de zoektocht naar een nieuwe directeur.

De NVM is bezig met een intern proces om te kijken hoe het met zijn belang in Funda om wil gaan. Dat is nog niet afgerond en de makelaarsvereniging wilde daarom tot nu toe niet reageren op de kwestie.

LEES OOK: Deze huizensites pakken het anders aan dan Funda – bieden op woningen die (nog) niet te koop staan en een seintje als de prijs verandert