Al langer dan twee maanden geleden besloot Frank de Boer voor zichzelf afscheid te nemen als trainer van Ajax. “Steeds weer hetzelfde, het kostte steeds meer kracht”, bekende hij donderdag in de bestuurskamer van jeugdcomplex De Toekomst. “Ik heb zin in nieuwe energie, een nieuwe omgeving.”

Dat hoeft niet te zeggen dat hij meteen weer ergens anders als trainer aan de slag gaat. “Nee, helemaal niet”, haastte De Boer zich te zeggen. “Ik ben vanaf mijn veertiende alleen maar professioneel met voetbal bezig. Als voetballer, als trainer van de D1, A1 en het eerste elftal van Ajax. Even niets doen is misschien ook wel lekker. Helemaal niets ook weer niet. Misschien kan ik wat lampen voor mijn vrouw ophangen.”

Daarmee doelt De Boer op de woonwinkel van zijn vrouw Helen, Living-in. Klanten van de Edammer winkel keken in het verleden soms raar op als ze hun bestelling uit handen van de voetbaltrainer ontvingen. De Boer speelde al vaker voor koerier als hij toch in de buurt was en tijd over had.

Mislopen kampioenschap

Bewust repte De Boer met bijna niemand over zijn besluit. “Ik heb het volgens mij eerst aan mijn broer Ronald verteld, later aan mijn vrouw. Verder wilde ik niemand afleiden. Maar als ik volgende week na die trip met Ajax in China weer land op Schiphol, dan zal ik echt beseffen dat ik weg ben.”

De pijn van het gelijkspel zondag tegen De Graafschap en de gemiste titel zal De Boer dan nog steeds voelen. “Ik baal ook dat we het in de Champions League nooit hebben gered. Al zaten we bij de loting wel altijd in pot drie en troffen we potentiële winnaars. De vier landstitels waren prachtig, vooral die eerste op mijn verjaardag. Daarnaast zal ik nooit vergeten hoe we Barcelona met 2-1 hebben verslagen.”

Rood-wit hart

De Boer sluit niet uit dat hij ooit terugkeert bij Ajax. "Want ik heb een rood-witte band om mijn hart die niemand kan doorknippen."

"Ajax is een mooie club, maar ook een speciale'', zegt De Boer, terwijl hij een stapeltje servetjes pakt. "Dit schrijft de media over PSV'', zegt de trainer, terwijl hij een papiertje in zijn andere hand neemt. Feyenoord staat voor drie velletjes. "En dit is Ajax'', stelt de Boer, als hij het hele stapeltje servetjes laat zien. "Daar moet je als trainer en speler van Ajax tegen kunnen. Anders slaag je hier niet'', aldus de scheidend trainer die op een mooi afscheid in de ArenA hoopt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl