Een groep franchisers van het failliete Intertoys heeft een kort geding tegen de speelgoedketen aangekondigd.

Volgens het FD vinden de franchisers het contract dat de doorgestarte organisatie hun heeft voorgelegd ‘slecht, onevenwichtig’ en in strijd met eerder gemaakte ‘basisafspraken’.

Uit angst om volledig te worden afgesloten van de formule, voelen de franchisenemers zich gedwongen het contract toch te tekenen, zo zou blijken uit correspondentie die de krant heeft ingezien. De ondernemers stappen nu naar de rechter om onder meer te voorkomen dat ze worden afgesloten van het IT-systeem. Zonder toegang daartoe kunnen ze niet aan voorraadbeheer doen.

Portugese investeerder

Intertoys ging in februari failliet, maar maakte in maart een doorstart als onderdeel van de Portugese investeerder Green Swan. Individuele franchisers moeten met het doorgestarte bedrijf een nieuw contract sluiten voor hun winkel.

Volgens advocaat Jacco van Lint, die volgens het FD een groep van zo’n twintig franchisenemers vertegenwoordigt, voldoet dat contract niet aan afspraken die in maart werden gemaakt tussen de ondernemers en de nieuwe eigenaar.

Volgens Intertoys is er niets mis met het contract en heeft zo'n tweederde van de honderd franchisers het al getekend. Ook het bestuur van de FVI, de franchisevereniging van Intertoys-ondernemers, stemde al vóór de nieuwe overeenkomst.

LEES OOK: Intertoys-eigenaar komt misschien toch met winst uit het faillissement, dankzij een slimme constructie