Intertoys heeft bekendgemaakt dat nog eens 70 winkels de deuren sluiten. Dat meldt de NOS.

Vorige week werd bekend dat de speelgoedketen wordt overgenomen door Green Swan, een Portugese speelgoedverkoper. De doorstart volgde op het faillissement van Intertoys op 21 februari.

Green Swan liet vorige week al weten 91 winkels af te stoten, daar komen er dus 70 bij. Intertoys had 286 eigen winkels. Daarnaast zijn er 100 franchise-winkels. Mogelijk nemen franchisenemers een enkele winkel nog over, maar dat is uiterst onzeker.

Het personeel moet volgende week nieuwe contracten krijgen, aangezien over drie weken de huidige contracten eindigen door het faillissement. Sommige medewerkers zullen een tijdelijk contract tot mei krijgen omdat ze in winkels werken die gaan sluiten. De rest krijgt langere contracten.

Vorige maand werd duidelijk dat Intertoys uitstel voor betaling had aangevraagd omdat het bedrijf naar eigen zeggen kampt met zware marktomstandigheden. In tien jaar tijd zou de verkoop van speelgoed zijn gehalveerd. Toenemende concurrentie van discounters maakte de stap onontkoombaar.

Blokker verkocht Intertoys net op tijd

De speelgoedketen maakte jarenlang deel uit van Blokker Holding, totdat Intertoys in 2017 werd verkocht aan de Britse investeerder Alteri. Onder de nieuwe eigenaar werden tal van vernieuwingen doorgevoerd. Denk aan een nieuw IT-platform en aanpassingen in de leveringsketen. Volgens een zegsman was er jarenlang amper geïnvesteerd in de webwinkel.

Alteri dacht ten tijde van de overname goed gebruik te kunnen maken van de “sterke positie” die Intertoys heeft op de speelgoedmarkt, die een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft. Inmiddels is duidelijk dat er meer nodig is dan de inhaalslag van de afgelopen veertien maanden.

Intertoys heeft circa driehonderd winkels in Nederland en België, twee distributiecentra en een hoofdkantoor in Amsterdam. Daarnaast kent Intertoys nog ruim honderd franchisenemers in Nederland. Er werken meer dan 3200 mensen.

Lees meer over Intertoys: