Het Amsterdamse softwarebedrijf Formitable, dat een platform voor restaurantreserveringen heeft gebouwd, fuseert zijn Franse branchegenoot Zenchef. Formitable komt door de fusie in Amerikaanse handen.

De in Boston gevestigde investeringsmaatschappij PSG Equity vergaart een meerderheidsbelang in het gecombineerde bedrijf. De Amerikaanse geldschieter stak afgelopen jaar nog 50 miljoen euro in het Franse Zenchef.

Formitable ontving afgelopen najaar een investering van 8 miljoen euro van de Nederlandse ondernemer Adriaan Mol, oprichter van betalingsverwerker Mollie en communicatiedienst Messagebird.

Beide merken blijven voorlopig onder hun eigen naam opereren, laat een woordvoerder van Formitable aan Business Insider Nederland weten. Bij het nieuwe fusiebedrijf werken samen 170 medewerkers.

Volgens de woordvoerder zullen er geen ontslagen vallen. Sterker nog, het gecombineerde bedrijf zou juist op zoek zijn naar meer personeel. CEO's Raymond Wilders van Formitable en Xavier Zeitoun van Zenchef blijven bij hun eigen merk aan als topman. 

Harde concurrentiestrijd tussen restaurantplatforms

De fusie is het gevolg van een harde concurrentiestrijd in de markten waarin beide bedrijven zich bevinden, bevestigt de woordvoerder van Formitable aan Business Insider Nederland. "Er is veel concurrentie op het gebied van restaurantplatforms. We zien het als een slimme zet om samen sterker te zijn."

Het nieuwe fusiebedrijf zal de concurrentie aangaan met marktleider TheFork. Dit bedrijf rapporteert op zijn site bijna 60.000 restaurants als afnemer.

Formitable en Zenchef geven aan zo'n 11.000 restaurants te hebben aangesloten. Zij hopen in 2025 gezamenlijk 35.000 restaurants als afnemer te hebben.

Ook TheFork heeft een Amerikaans moederconcern, te weten TripAdvisor Media Group. TheFork nam in 2019 het Nederlandse Iens over.

Bredere dekking in Europa

Formitable en Zenchef richten zich voorlopig op verschillende markten. Volgens de woordvoerder van Formitable richt het Amsterdamse softwaremerk zich op Nederland, Denemarken, Zwitserland, België en Oostenrijk. Zenchef zal zich richten op Frankrijk, Portugal en Spanje.

Formitable heeft last gehad van de coronacrisis, vermeldt het bedrijf in zijn afgelopen najaar bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslag over 2021. De crisis zou een "grote impact" hebben gehad op de "exploitatie" van de BV. Het bedrijf stelt gebruik te hebben gemaakt van de "door de overheid aangeboden
financiële ondersteuning teneinde de verdere continuering van Formitable B.V. te waarborgen".

Formitable rapporteerde in 2021 een negatief eigen vermogen van zo'n 6 ton.

LEES OOK: De restaurants van de toekomst verbouwen hun eigen groenten en kruiden in minikassen, als het aan startup FarmVent ligt