De Telegraaf Media Groep sluit zijn drukkerij in Alkmaar en verlaagt de capaciteit van zijn drukkerij in Amsterdam. Daardoor worden 168 van de in totaal circa 250 medewerkers boventallig. Vakbond FNV Kiem hint op mogelijk acties van drukkers tegen het besluit.

“Wij zijn onaangenaam verrast”, zei Jos Cohen van FNV Kiem in reactie op het besluit van TMG om hard in te grijpen bij de drukkerijen.

Hij sluit niet uit dat de drukkers, van wie 168 van de circa 250 medewerkers hun baan dreigen te verliezen, actie gaan voeren. “De stakingsbereidheid is al eerder groot gebleken.” Hij gaat zo snel mogelijk overleggen met de leden van de vakbond bij de drukkerijen.

Het besluit is des te meer rauw op zijn dak gevallen omdat de vakbonden woensdagochtend nog contact hadden met de TMG-directie over verlenging van het sociaal akkoord. Daarover werd een principe-overeenkomst bereikt. “We hielden er al wel rekening mee dat er iets zou gaan gebeuren, maar dit is wel heel erg ingrijpend”, aldus Cohen.

CNV Dienstenbond zegt teleurgesteld te zijn over het grote aantal ontslagen. Bestuurder Arie Kasper ziet één lichtpuntje en dat is de eerder overeengekomen verlenging van het sociaal akkoord tot 1 december. “Dat sociaal plan vormt gelukkig een prima vangnet en kan de negatieve gevolgen voor werknemers grotendeels opvangen.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl