Een meldplicht wanneer iemand een beroepsziekte heeft opgelopen en vliegende brigades bij de Inspectie SZW (arbeidsinspectie). Daarvoor pleit de FNV om het aantal ziekten en sterfgevallen door werk terug te dringen.

Wanneer iemand een beroepsziekte krijgt, zou de bedrijfsarts dit volgens de FNV voortaan moeten melden aan zowel de werkgever als aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). De werkgever zou het vervolgens moeten doorgeven aan de Inspectie SZW.

“Wij willen de werkgever verantwoordelijk maken. En wat ons betreft komt er op niet-melden een forse boete te staan. Zo ontstaat een goed overzicht van plekken waar beroepsziekten voorkomen. De meeste bedrijfsartsen doen daarover nu geen melding”, aldus de FNV.

Elk jaar gaan in ons land 3.000 mensen eerder dood door een ongeluk of door een ziekte die met het werk heeft te maken, meestal kanker. De schatting is afkomstig van het NCvB, aldus de bond.

Mobiele teams arbeidsinspectie

De FNV is ook voor de inzet van mobiele teams van arbeidsinspecteurs. Die zouden evenals de politie of brandweer kunnen uitrukken als sprake is van ongezonde en gevaarlijke werkplekken. Ook zouden ze meer onaangekondigd moeten controleren.

Donderdag is het in met name Angelsaksische landen Workers Memorial Day. Er zijn dan in ons land ook herdenkingsbijeenkomsten voor mensen die zijn gestorven door werk: in Rotterdam, Amsterdam en het FNV-kantoor in Woerden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl