Met de komst van een nieuwe voorzitter bij vakbond FNV is de liefde voor de zzp’er duidelijk bekoeld. Han Busker wil de fiscale voordelen die zzp’ers genieten – denk aan de zelfstandigenaftrek – beknotten.

Dat laat FNV-voorzitter Busker woensdag doorschemeren in een interview met Het Financieele Dagblad. Flexwerk is te goedkoop geworden vergeleken met de werkgeverslasten die aan vaste banen verbonden zijn. “Flex moet duurder worden.”

“Er zijn overal gaten en achterdeuren in de arbeidsmarkt en als je één fiscale route openlaat, weet je dat alles daarnaartoe gaat. Dus wat ons betreft moeten die routes dicht. De concurrentie tussen werknemers, zzp’ers en payroll-medewerkers moet afgelopen zijn”, aldus Busker tegen het FD.

Busker vindt dat het “logisch” als zelfstandigen “duurder zijn dan mensen met een vast contract.”

Zelfstandigenaftrek

Momenteel kunnen zzp’ers gebruik maken van  fiscale aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Maar als het aan de FNV ligt komt daar dus een einde aan, omdat de fiscale ondersteuning zelfstandigen te goedkoop zou maken vergeleken met vaste werknemers.

Ander punt is dat zelfstandigen zich zelf moeten verzekeren tegen risico's zoals werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Het is daarbij van de keuze van zzp'ers of ze zich verzekeren en dat verrekenen in hun tarieven. Ook dat kan uitmaken voor werkgevers: die moeten bij vaste werknemers immers verplicht sociale premies afdragen.

Sommige politieke partijen willen dat zelfstandigen zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en ook verplicht pensioen opbouwen.

LEES OOK Pensioenbeleggen voor zzp'ers: wat zijn de alternatieven?