2021 was hét jaar van durfkapitaalinvesteringen in startups: er werd wereldwijd ruim 640 miljard dollar geïnvesteerd, een stijging van 92 procent ten opzichte van 2020. Maar dit jaar lijkt de geldstroom zo goed als op te drogen.

De naweeën van de coronapandemie, de torenhoge inflatie en de snel stijgende rente drukken al maanden hun stempel op de beurzen. Zo is de brede, Amerikaanse S&P 500-index al ruim 15 procent gedaald sinds het begin van dit jaar. Voor de techzware Nasdaq-index is dat meer dan een kwart.

Die rode cijfers op Wall Street leiden tot grote voorzichtigheid bij durfkapitalisten, die plots hun hand op de knip houden en niet zomaar meer willen investeren in startups. Volgens Crunchbase is het tumult op de beurzen in razend tempo doorgesijpeld naar de particuliere markten, wat de waarderingen van niet-beurgenoteerde bedrijven aantast.

Uit data van Crunchbase blijkt dat er in januari als vanouds aan fondsenwerving kon worden gedaan, maar dat de hoeveelheid geld die investeerders bereid zijn vrij te maken sinds eind februari afneemt.

'Ga uit van het ergste', waarschuwt Y Combinator

Afgelopen week lekte er een pessimistische e-mail uit van Y Combinator, een van de belangrijkste durfinvesteerders in Silicon Valley, die startups waarin de investeringsmaatschappij heeft geïnvesteerde waarschuwde "zich voor te bereiden op het ergste".

In de e-mail, die in handen is van TechCrunch, adviseert de investeerder jonge bedrijven flink te snijden in hun kosten. Dat noemt het "de beste manier om je voor te bereiden."

Daarnaast raadt Y Combinator startups aan om groeigeld dat nu nog wordt aangeboden, zo snel mogelijk te bemachtigen. Wie van plan is om over zes tot twaalf maanden groeigeld op te halen, kan z'n plannen beter wijzigen, aldus de investeerder. Want dat zal waarschijnlijk het hoogtepunt van de recessie zijn.

Het zal voor durfinvesteerders zelf ook veel lastiger worden om geld op te halen, waarschuwt Y Combinator. Hierdoor is er minder onderlinge competitie tussen investeerders voor de beste deals, waardoor de waarderingen van bedrijven lager zullen uitvallen.

De durfinvesteerder uit Silicon Valley zegt dat 'overleven' de beste strategie is. "Je kunt in een economische recessie vaak een aanzienlijk marktaandeel veroveren door gewoon in leven te blijven."

De eerste ontslagrondes zijn al begonnen

Dat het dichtdraaien van de geldkraan gevolgen zal hebben voor jonge bedrijven die nog die nog weinig of geen winst maken, staat vast.

De eerste scheurtjes zijn dan ook al zichtbaar: dinsdag maakte flitsbezorger Gorillas bekend dat het gaat snijden in het personeelsbestand. Het bedrijf ontslaat driehonderd medewerkers en trekt zich terug uit België, Italië, Denemarken en Spanje.

Het is niet duidelijk wat het besluit precies betekent voor Nederlandse werknemers. Tegen de Volkskrant zegt de flitsbezorger dat de stop gevolgen heeft voor "een aantal collega's op het Nederlandse kantoor".

Lees ook: Flitsbezorger Gorillas zoekt naar verluidt nieuwe financiering en heeft moeite om waardering van $5 miljard vast te houden

Een dag eerder werd al duidelijk dat het Zweedse betalingsbedrijf Klarna 10 procent van zijn werknemers gaat schrappen, zo berichtte TechCrunch. Dit komt neer op zo'n 700 banen.

In juni vorig jaar haalde Klarna nog bijna 640 miljoen dollar aan groeigeld op, tegen een waardering van meer dan 45 miljard dollar. Drie maanden eerder scoorde het bedrijf ook al 1 miljard dollar voor de oorlogskas.

Op woensdag voegde ook de Turkse flitsbezorger Getir zich bij het lijstje bedrijven dat het mes zet in het personeelsbestand. In een interne brief, die wederom in handen is van TechCrunch, meldt het bedrijf dat het afscheid zal nemen van ongeveer 14 procent van de werknemers. Dat zijn bijna 4.500 banen. Ook gaat het minder geld uitgeven aan kortingsacties en marketing.

Lees ook: Flitsbezorgers komen met gedragscode tegen overlast: dit zijn de uitgangspunten

In tegenstelling tot Gorillas, is Getir niet van plan zich terug te trekken uit een van de negen landen waar het actief is. Wederom verkeren Nederlandse medewerkers in het ongewisse wat betreft de gevolgen.

LEES OOK: Kunnen flitsbezorgers als Gorillas ooit winst maken? Ervaren investeerders zetten daar grote vraagtekens bij