• De groei van flitsbezorgers, die boodschappen razendsnel thuisbrengen bij consumenten, stagneert, zo concludeert ABN AMRO op basis van pintransacties.
  • “Sinds april stagneert de groei in de totale pinuitgaven aan de vier flitsbezorgers”, stellen de onderzoekers van de bank.
  • Flitsbezorgers hebben ook last van het verslechterende investeringsklimaat.
  • Lees ook: Britse flitsbezorger Zapp overweegt vertrek uit Nederland – 700 banen op de tocht

Nu alle winkels en restaurants weer open zijn, stagneert de groei van de flitsbezorgers die de boodschappen razendsnel thuisbrengen bij consumenten, concludeert ABN AMRO op basis van pintransacties.

Volgens de bank hebben de bezorgdiensten Gorillas, Getir, Zapp en Flink sinds de tweede helft van vorig jaar hun omzet met een factor 20 zien exploderen. Dat is mede het gevolg van de lockdowns.

De bestedingen “explodeerden” in de tweede helft van vorig jaar met als hoogtepunt de maanden januari tot en met maart van dit jaar toen Nederland in lockdown was. “Sinds april stagneert de groei in de totale pinuitgaven aan de vier flitsbezorgers”, stellen de onderzoekers van ABN.

De flitsbezorgers hebben het ook moeilijker omdat ze de laatste maanden negatief in het nieuws zijn geweest. "Veel is te doen over de overlast die koeriers en de bijbehorende darkstores in de stad veroorzaken", zegt de bank. Darkstores zijn kleine lokale distributiecentra van flitsbezorgers, vaak met afgeplakte ramen. Gemeenten als Amsterdam en Rotterdam willen darkstores gaan verbieden in het stadscentrum.

Lees ook: Flitsbezorgers komen met gedragscode tegen overlast: dit zijn de uitgangspunten

Flitsbezorger Zapp noemt de recente sluiting van twee eigen 'Zappstores' in Amsterdam als doorslaggevende reden voor het mogelijke vertrek uit Nederland. Zonder die centraal gelegen locaties zou het onmogelijk zijn om klanten binnen enkele minuten te bedienen, terwijl het hele bedrijfsmodel van Zapp op snelle bezorging is gebaseerd.

Flitsbezorgers hebben ook last van het verslechterende investeringsklimaat. Doordat ze steeds moeilijker aan goedkoop geld kunnen komen, maakte Gorillas en Getir eind mei bekend fors te moeten snijden in het personeelsbestand. Gorillas trekt zich daarnaast terug uit een aantal landen.

LEES OOK: De wereld van hippe startups kraakt: geen bakken met geld meer en de eerste ontslagrondes dienen zich aan