• Bewoners van zogenoemde Blue Zones, gebieden waar mensen het langst leven, gaan zelden naar de sportschool.
  • Ze genieten op andere manieren van de voordelen van lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld door te wandelen, te dansen en en groepssporten te doen.
  • Dit zijn manieren om fit te blijven, als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan.
  • Lees ook: 5 dingen die je kan doen om ’s nachts zo goed mogelijk te slapen, volgens experts

Je hebt geen dure sportschool of zelfs maar fitnessapparatuur nodig om lang en gezond te leven.

Sommige mensen die lang leven, genieten van de voordelen van lichaamsbeweging zonder ooit een voet in de sportschool te zetten, volgens een nieuwe docuserie genaamd “Live to 100: Secrets of the Blue Zones,” die vanaf 30 augustus op Netflix te zien is.

Blue Zones (blauwe zones) zijn gebieden in de wereld waar mensen het langst en gezondst leven, zoals bepaalde regio’s in Italië, Griekenland, Japan en Costa Rica.

Dan Buettner van National Geographic, de ster van de docuserie, vertelde Hilary Brueck van Insider dat de meesten van ons een verkeerd idee hebben over gezonde beweging door hun lichaamsbeweging wekelijks te beperken tot een paar sessies in de sportschool.

Eenvoudige activiteiten zoals wandelen, traplopen en dansen houden de Super Ouderen van de Blue Zones sterk, vitaal en gezond tot hun 80ste, 90ste en zelfs hun 100ste. 

Wandelen is een van de eenvoudigste manieren om je gezondheid te verbeteren

Wandelen is een doodgewoon onderdeel van het dagelijks leven voor veel inwoners van de Blue Zones. Op plaatsen zoals Singapore, waar het gebruik van een auto duur is, komen mensen gemakkelijk aan meer dan 10.000 stappen per dag, wat neerkomt op ongeveer 8 km of anderhalf uur lopen.

"Ze realiseren het zich niet eens, maar ze sporten. Ze bewegen de hele dag op een natuurlijke manier", aldus Buettner.

Voor degenen onder ons die zich vooral verplaatsen tussen de auto, het bureau op kantoor en de zitbank thuis, lijkt het misschien veel. Maar gelukkig hoef je je auto niet te verkopen of naar een ander land te verhuizen om te profiteren van de voordelen van lopen.

Onderzoek toont aan dat het toevoegen van slechts duizend stappen meer aan je dag de kans op langer gezond leven verhoogt en ziektes zoals hartaandoeningen kan voorkomen.

De trap nemen zorgt voor lichaamsbeweging met een hogere intensiteit

Een rustige wandeling is een wetenschappelijk bewezen manier om de kans op een langer en gezonder leven te vergroten, maar veel inwoners van Blue Zones gaan nog een stapje verder - letterlijk.

Hooggelegen gebieden in Blue Zones zoals het Italiaanse eiland Sardinië zijn in verband gebracht met een langere, gemiddelde levensduur van de inwoners, deels omdat de mensen daar dagelijks trappen of heuvels op en af lopen.

"Als we langer willen leven, en niet willen betalen voor een duur sportschoolabonnement, kunnen we beter beginnen met de lift overslaan en de trap nemen", zegt Buettner.

Recent onderzoek toonde aan dat één minuut lichaamsbeweging die je hartslag verhoogt, zoals traplopen of boodschappen dragen, het risico op vroegtijdig overlijden al kan verminderen, als je dit een paar keer per dag doet.

Dat is een grote stimulans voor een lang leven in aanzienlijk minder tijd (en zweet) dan het zou kosten om een HIIT-workout te volgen.

Een groepssport kan je helpen om consequent te blijven sporten

Volgens Buettner is een groot nadeel van veel trainingsactiviteiten dat mensen iets een tijdje proberen, maar het niet weten vol te houden op langere termijn.

Volgens paleoantropoloog Daniel Lieberman van de Harvard Universiteit is het vinden van een trainingsmaatje een van de beste manieren om langdurig gemotiveerd te blijven om te sporten.

Door lichaamsbeweging sociaal te maken, houd je jezelf verantwoordelijk, bevorder je de sociale binding en vergroot je de kans dat je consequent blijft, zegt hij. Dat geldt als je je inschrijft voor een toernooi van je lokale sportvereniging of gewoon met een vriend in het park gaat wandelen.

Dansen is een leuke, sociale manier om de gezondheid van je hart te verbeteren

Door een aantal van de beste fitnessstrategieën van de Blue Zones te combineren, zoals sociaal sporten en op een leuke manier in beweging te komen, laat de regio Ikaria in Griekenland zien hoe je van feesten een workout kunt maken.

De mensen in dat gebied houden traditionele evenementen die panegyris worden genoemd en uren duren.

"Ze dansen de hele nacht door. En je zou kunnen zeggen 'boeie, ze zijn op een feest'," zegt Buettner. "Eigenlijk staat een uur hardlopen ongeveer gelijk aan een uur dansen als het gaat om calorieverbranding. Maar een uur dansen is geweldig."

Tegelijkertijd zijn de feestvierders ook sociaal bezig, genieten ze van muziek en ja, genieten ze van wijn.

Lichaamsbeweging verbinden met prettige activiteiten, helpt om er een onderdeel van het dagelijks leven van te maken, aldus Buettner. "We ontdekken dat lichaamsbeweging ook veel plezier kan geven", zegt hij.

LEES OOK: Vergeet de ‘vetverbrandingszone’: de ideale hartslag bij trainen om af te vallen verschilt sterk per persoon, blijkt uit onderzoek