Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, de rijkste Nederlander, heeft een belastingzaak gewonnen die draaide om een miljoenenbesparing op het afdragen van vermogensbelasting.

Dat meldt Het Financieele Daglad maandag, op basis van een uitspraak van de Hoge Raad die vrijdag werd gepubliceerd.

De zaak draait om een conflict tussen Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, volgens zakenblad Quote de rijkste Nederlander, en de fiscus waarvan de oorsprong ligt in 2008.

In dat jaar verkocht Goldschmeding 30 procent van zijn belang in zijn bv Randstad Beheer aan zijn drie dochters; elke dochter kreeg 10 procent. Het belangrijkste bezit van deze bv is het aandeel van ruim 30 procent in uitzendconcern Randstad.

De transactie werd deels vorm gegeven als een schenking, maar omdat de waarde van het belang van 10 procent dat elke dochter kreeg hoger was dan ze konden betalen, bleven ze hun vader forse bedragen schuldig. Ook moest Goldschmeding de Belastingdienst een bedrag van tussen de 110 en 144 miljoen euro betalen vanwege het verzilveren van een aanmerkelijk belang, aldus het FD. Dat mocht over tien jaar uitgesmeerd worden.

Conflict met fiscus

De ruzie met de fiscus ontstond in 2010, toen Goldschmeding de vordering op zijn dochters en de schuld aan de Belastingdienst verkocht aan zijn eigen bv, Randstad Beheer. Deze technische operatie leverde een besparing van enkele tonnen per jaar aan te betalen vermogensrendementsheffing op, omdat de vordering en de belastingschuld nu fiscaal gezien tegen elkaar weggestreept konden worden.

Gerekend over meerdere jaren gaat het om een miljoenenbesparing, aldus het FD. De Belastingdienst ging hiertegen in beroep, maar na vijf jaar van procederen heeft de Hoge Raad de transactie van Goldschmeding alsnog goedgekeurd. De woordvoerder van Goldschmeding wilde niet reageren tegenover de krant.

Randstad en Goldschmeding

Randstad meldde eerder dit jaar dat het uitzendconcern een nieuwe overeenkomst heeft gesloten met oprichter en grootaandeelhouder Goldschmeding. Het akkoord moet zekerheid bieden over het belang van de 82-jarige Goldschmeding, ook na zijn overlijden.

De overeenkomst garandeert de betrokkenheid van Randstad Beheer, de holding van Goldschmeding, bij Randstad op de lange termijn. Daarbij richt Randstad Beheer zich op de continuïteit van zijn belang in de onderneming, zijn strategische positie en op het bevorderen van het succes van het uitzendconcern.

De holding heeft recht op een zetel in de raad van commissarissen, zolang het belang in Randstad groter blijft dan 25 procent. Verder schrijft het akkoord voor dat het doel van Randstad Beheer alleen via een zeer zorgvuldig proces kan worden aangepast. Het belang van Randstad Beheer zal dan in overleg en samenwerking met het concern worden afgebouwd.

Goldschmeding heeft volgens het register van de AFM 32,85 procent van de aandelen Randstad in handen, die een overeenkomstig stemrecht bieden.

bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl