FBI-directeur James Comey zei maandag dat zijn bureau “geen informatie” heeft die de tweets van president Donald Trump kunnen ondersteunen waarin hij zijn voorganger Barack Obama beschuldigt van het aftappen van zijn telefoons voorafgaand aan de verkiezingen in 2016.

“Wat betreft de tweets van de president over het vermeende aftappen door de voorgaande regering, ik heb geen informatie die deze tweets ondersteunen en we hebben heel zorgvuldig gekeken binnen de FBI”, zei Comey tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van het Congres over de mogelijke Russische beïnvloeding van de verkiezingen.

Comey zei dat het ook hele ministerie van Justitie geen enkel bewijs heeft dat de Trump Tower werd afgetapt.

“Het ministerie van Justitie heeft me gevraagd met u te delen dat het antwoord hetzelfde is voor het hele ministerie en al zijn onderdelen”, zei Comey. “Het ministerie heeft geen informatie die deze tweets ondersteunt.”

Afgelopen week liet het inlichtingencomité van de Senaat in een gezamenlijke verklaring al weten geen enkele indicatie te hebben dat de Trump Tower voor of na verkiezingsdag afgeluisterd werd.

“Gebaseerd op de beschikbare informatie zien we geen aanwijzingen dat de Trump Tower onder toezicht stond van welk onderdeel van de Amerikaanse overheid dan ook voor of na verkiezingsdag 2016”, stond in de verklaring van de Republikeinse voorzitter Richard Burr en de Democratische vice-voorzitter Mark Warner.

Trump kwam met de afluisterbeschuldigingen tegen de regering Obama in een serie tweets eerder deze maand.

“Hoe laag is president Obama gegaan om mijn telefoons af te tappen tijdens het uitermate heilige verkiezingsproces”, tweette Trump. “Dit is Nixon/Watergate. Slechte (of zieke) vent!”

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zei eerder deze maand dat Trump er “het volste vertrouwen” in had dat het ministerie van Justitie bewijs zou vinden dat de regering van Obama hem heeft afgetapt voor de verkiezingen.

Spicer zei ook dat Trump zijn voorganger Obama ervan beschuldigde hem in zijn algemeenheid in de gaten houden en niet specifiek dat zijn telefoons werden afgetapt.

“Ik denk dat er geen twijfel is dat de regering van Obama tijdens de verkiezingen van 2016 de boel in de gaten heeft gehoudenen andere acties heeft ondernomen”, zei Spicer said. “Dat is een breed gerapporteerde activiteit die toen heeft plaatsgevonden.”

Trump trekt beschuldigingen nog niet in

In reactie op de uitlatingen van FBI-directeur Comey zei Spicer maandag dat president Donald Trump nog niet klaar is om zijn beschuldigingen tegen voormalig president Barack Obama in te trekken.

Spicer zei tijdens zijn persconferentie op maandag dat de hoorzittingen die verband houden met afluisteren nog steeds doorgaan.

“We zijn hoorzittingen begonnen”, zei Spicer. “En die gaan nog steeds door. En zoals comité-voorzitter Nunes heeft gezegd is dit er slechts eentje in een hele serie van hoorzittingen die gehouden zullen worden.”

Later zei hij: “Ik denk dat er nog heel veel onderwerpen zijn die besproken moeten worden. Er is nog veel informatie die bediscussieerd moet worden.”

Reacties