• Het is een jaarlijkse traditie dat de voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama zijn favoriete boeken van het afgelopen jaar deelt.
  • Obama heeft zijn 19 favoriete titels uit 2019 afgelopen zaterdag op Twitter gepost. Het is een lijst die non-fictie, fictie, biografieën en essays bevat.
  • Misschien verrassend dat de 44ste president van de VS ook een non-fictieboek aanraadt dat ‘The Age of Surveillance Capitalism’ heet. Dit boek bevat serieuze kritiek op de nauwe banden tussen de regering van Obama (2009-2016) en techbedrijven als Google.

De voormalig Amerikaanse president Barack Obama heeft traditiegetrouw zijn favoriete boeken van het jaar gepubliceerd.


Obama postte zijn toptitels van 2019 afgelopen zaterdag op Twitter, een lijst van 19 boeken in uiteenlopende genres. Overigens gaat het om de boeken die Obama in 2019 heeft gelezen. Ze zijn niet per se in dat jaar uitgekomen.

Onder de titels vind je ‘Wolf Hall’, de historische roman van Hilary Mantel over de Engelse staatsman Thomas Cromwell. En de populaire roman ‘Normal People’ (Nederlandse titel: Normale Mensen) van Sally Rooney.

Behalve romans staan er ook biografieën, non-fictieboeken en essays op de lijst:

Verrassend genoeg prijkt ook een kritisch non-fictieboek tussen de favoriete titels: ‘The Age of Surveillance Capitalism’ van Shoshana Zuboff, hoogleraar aan de prestigieuze Harvard University.

Zuboffs boek werd in 2018 gepubliceerd en is een actuele schets van de manier waarop techbedrijven verdienmodellen bouwen op het uitbaten van gebruikersdata.

Dat Obama juist dit boek promoot is interessant, omdat het kritisch is over zijn toenmalige regering, aldus journalist Avi Asher-Shapiro. De regering Obama omarmde de bedrijven die geld verdienen met gebruikersdata en dat geldt vooral voor Google.

Google is geëvolueerd van een simpele zoekmachine tot een kolos die als kerntaak heeft om zoveel mogelijk data te verzamelen, betoogde auteur Zuboff.

Volgens Zuboff was er sprake van een banencarrousel, waarbij mensen van functie wisselden tussen Google en de regering Obama, waardoor effectief gelobbyd kon worden tegen kritisch onderzoek van de overheid.

Zo heeft Google volgens Zuboff het overheidsbeleid helpen vormgeven op een manier dat de techreus kon doorgaan met opzuigen van gebruikersgegevens.

Zuboff was overigens niet de eerste die de negatieve consequenties van Google's nauwe banden met het Witte Huis van Obama aankaartte. In 2016 meldde het journalistieke platform The Intercept dat vertegenwoordigers van Google meermalen per week vergaderingen in het Witte Huis bijwoonden en dat er inmiddels al 250 personen door de draaideur tussen de regering en het techbedrijf waren gelopen.

Inmiddels heeft Zuboff gereageerd op de vermelding van haar boek in Obama's lijst: "Dank je wel, @BarackObama", schreef ze op Twitter. "Ik ben vereerd #TheAgeofSurveillanceCapitalism op jouw lijst van 2019 te zien. We hebben je steun nodig in dit gevecht voor de mensheid. Dit is onze grote uitdaging nu."

Lees meer boekentips: