Welke boeken over ondernemen of beleggen zijn decennia nog altijd relevant?

Business Insider keek in het archief naar de beste boeken over ondernemen, management en beleggen aller tijden.

Met deze lijst van boeken, van het ‘orakel van Omaha’ tot het idee van de ‘Black Swan’, hoef je je niet te vervelen maar heb je ook een nog vrij handzame lijst van must read business boeken.

Er zijn boeken die altijd bestsellers zullen blijven. Boeken die de grote leiders van de wereld aanbevelen aan volgende generaties.

Bij Business Insider hebben we een flinke collectie van toplijsten met boeken dankzij bekende en minder bekende CEO’s en andere leiders die ons tipten. We hebben al deze artikelen nog eens lezen om tot een lijst te komen met de crème de la crème.

Academische werken en biografieën lieten we buiten beschouwing en kwamen uiteindelijk tot vijftien titels. Je hoeft dus echt niet een jaar vrij te nemen om alles te lezen. Desalniettemin: het lezen kost alsnog wat tijd, maar dan ben je wel op de hoogte van de belangrijkste bedrijfsverhalen en zakelijke theorieën uit de voorbije 100 jaar.

Lees deze pillen en je zult helemaal op de hoogte zijn van de belangrijkste bedrijfsverhalen en theorieën uit de voorbije 100 jaar.

Als er een Nederlandstalige versie van het boek beschikbaar is, geven we de Nederlandse titel.


Barbarians at the Gate van Bryan Burrough en John Helyar

Foto: HarperBusiness

Een boek dat haar genre definieerde: Barbarians at the Gate bewijst dat een ogenschijnlijk té complex Wall Street-verhaal in de juiste handen toch een aangrijpend en relevant verslag voor velen kan worden. De twee onderzoeksjournalisten die het boek schreven, Burrough en Heylar, grijpen de machtsstrijd rond de verkoop van de bank RJR Nabisco aan om een episch drama over grenzeloze hebzucht te vertellen. Met de verkoop was 25 miljard dollar gemoeid.

CEO’s als Jeff Immelt van General Motors en MarketWatch-columnist Jon Friedman rekenen dit als het ‘beste zakenboek ooit geschreven’. Twintig jaar na verschijnen is het nog altijd een relevant boek.


Den of Thieves van James B. Stewart

Foto: Touchstone

Nog een stijl die vaak is gekopieerd: een zakelijk onderzoek omkatten tot een thriller. Al is deze omschrijving absoluut te oneerbiedig voor het werk van James B. Steward, die er de belangrijke Pulitzer Prize mee won. Den of Thieves volgt de sterkste spelers op het Wall Street van de jaren tachtig en vertelt hoe de autoriteiten uiteindelijk hun louche praktijken ontmaskeren.


The Innovator’s Dilemma van Clayton M. Christensen

Foto: Harvard Business Review Press

Verplichte kost voor iedereen die het wil maken met een eigen startup, dit boek van Harvard-professor Christensen. Wijlen Apple-oprichter Steve Jobs tipte het al voor al zijn volgelingen in Silicon Valley en daarbuiten.

Het mooie aan The Innovator’s Dilemma is dat het geen modeboek is. Het kwam namelijk al uit in 1997, ver voor de enorme aanwas van kleine, innovatieve bedrijfjes.


Too Big to Fail van Andrew Ross Sorkin

Foto: Amazon

Hoe maak je een boek dat in de basis over onzichtbaar en oncontroleerbaar geld gaat, toch beeldend voor de lezer? Zodat deze zich een voorstelling kan maken van zoiets abstracts als een financiële crisis. Andrew Ross Sorkin slaagt erin met Too Big to Fail, het definitieve relaas van de kredietcrisis in 2007 en 2008. Hij won de prestigieuze Gerald Loeb Award voor financiële journalistiek.


Vuil spel van Michael Lewis

Voordat hij boeken ging schrijven, joeg Michael Lewis een beurscarrière na. Tijdens de zogenoemde Wild West Days van een nauwelijks gereguleerd Wall Street, werkte Lewis bij Salomon Brothers. Hij verliet het bedrijf na vier jaar om alles op papier te zetten, met Liar’s Poker als resultaat. In het Nederlands is het boek vertaald als Vuil spel.
 
Lewis schreef ook beroemde boeken als Flitshandel, Boomerang en The Big Short, die allen vertaald zijn in het Nederlands. Laatstgenoemde is ook verfilmd.

De intelligente belegger van Benjamin Graham

Foto: Amazon

Investeerder Bill Ackman is niet de enige invloedrijke man in de beleggingswereld die De intelligente belegger tipt als een boek dat zijn leven heeft veranderd. De schrijver is nota bene de mentor van Warren Buffett, één van de rijkste mensen op aarde en het boek dateert uit maar liefst 1949. Het is een diepgaande introductie in de kunst van beleggen en investeren.

Graham doceert vooral terughoudendheid en langetermijndenken. Daarmee liep hij ver op zijn tijd vooruit.


De zwarte zwaan van Nassim Nicholas Taleb

Foto: Amazon

Taleb is het brein achter een trend die hij ‘de zwarte zwaan’ noemt. Dit staat voor een schier onmogelijk te voorspellen gebeurtenis die achteraf eindeloos ontleed en gerationaliseerd wordt. De systemen (bedrijven, organisaties, de bankenwereld) die het meest vertrouwen op modellen om toekomstscenario’s te voorspellen, zijn ook erg kwetsbaar als er opeens een ‘zwarte zwaan’ opduikt.

De theorieën van Taleb zijn behoorlijk controversieel gezien hoe verhit ze nog altijd besproken worden. De steun van Nobelprijs-winnaar Daniel Kahneman (economie) heeft Taleb echter op zak.


The Essays of Warren Buffett van Warren Buffett (samengesteld door Lawrence A. Cunningham)

Foto: Amazon

Het orakel van Omaha, zo wordt meesterinvesteerder Warren Buffett ook wel genoemd. Die bijnaam vormt een combinatie van zijn voorspellende gaven en het feit dat hij in het verder niet zo beroemde Omaha woont. Geen wonder dus, dat de essays van de baas van investeringsfonds Berkshire Hathaway het lezen waar zijn. Sommige schrijfsels zijn brieven aan zijn aandeelhouders of aan partners. Ze bieden een inkijkje in de filosofie van Buffett en nemen een voorschot op wat hij ziet als zijn nalatenschap.


The Smartest Guys in the Room van Bethany McLean en Peter Elkind

Foto: Portfolio

De val van energiebedrijf Enron was van grote hoogte. In de jaren negentig stond het bedrijf bekend als één van de meest geprezen ondernemingen in de wereld. Maar in 2001 kwam er een ontluisterende samenzwering aan het licht die fraude en handel met voorkennis tot in de top blootlegde. Faillissement volgde voor een bedrijf met een waarde van 63 miljard dollar.

Na honderden interviews gehouden te hebben, beschreven McLean en Elkind hun definitieve rapport over de gebeurtenissen. Warren Buffett, nota bene niet een man die kwistig is met complimenten, noemde het ‘goed onderzocht en goed geschreven’.


Lords of Finance van Liaquat Ahamed

Foto: Amazon

Dit boek kwam uit op een saillant moment: toen de wereld net de effecten van de jongste financiële crisis onder ogen begon te zien. Auteur Ahamed betoogt dat de kopstukken van de centrale banken een veel grotere invloed hadden op de Grote Depressie dan we tot nu toe voor mogelijk hadden gehouden.

De Amerikaanse schrijver toont dat mensen werkelijk de wereld kunnen veranderen en dat menselijke fouten op dat niveau ook echt enorme gevolgen hebben.


Good to Great van Jim Collins

Foto: HarperBusiness

Vijf jaar trok Jim Collins uit om 28 excellente bedrijven te besturen. Of eigenlijk: wat ze beter doen dan de rest. Hoe zorg je dat je ‘great’ bent in plaats van louter ‘good’.

Het resultaat mag er zijn en is voor de verandering eens niet een wollig samenraapsel van anekdotes die we allemaal wel kunnen bedenken. Collins heeft ook invloed gehad met zijn werk, want onder meer onze eigen Gerard Kleisterlee, lang baas van Philips, roemde het boek.


When Genius Failed van Roger Lowenstein

Foto: Random House

When Genius Failed vertelt het verhaal van het enigszins obscure, maar grote, hedgefonds Long-Term Capital Management dat op zijn hoogtepunt 100 miljard dollar aan bezittingen beheerde. Het bestuursteam kon leunen op de expertise van zeer gerespecteerde economen, waaronder Nobelprijs-winnaars. Maar al die kennis hielp het bedrijf niet, aangezien het in 1998 toch faillissement moest aanvragen.


De lean startup van Eric Ries

Foto: Amazon

Dat falen niet per se betekent dat je je tijd verdoet, is inmiddels een adagium in de startup-wereld. Eric Ries pitchte die wijsheid eerst in 2008 en legde die in 2011 vast in dit boek dat ook een Nederlands-talige editie kent.

Gefaalde ideeën of projecten meteen overboord gooien en weer verder gaan op basis van geleerde lessen, is een centraal thema in zijn boek. Techinvesteerder en miljardair Marc Andreessen noemde het ‘een must voor elke ondernemer’.


Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman

Foto: Amazon

De Israëlische psycholoog Kahneman won in 2002 de Nobelprijs voor economie met zijn werk in de zogenoemde ‘gedragseconomie’. Dit boek uit 2013 is een grondige en toch ook zeer toegankelijke introductie tot zijn werk. Mensen maken niet altijd rationele beslissingen en we worden allemaal gedreven door onbewuste vooroordelen en impulsen.

Nassim Taleb, schrijver van een ander boek op deze lijst, karakteriseert dit boek van Kahneman als ‘net zo invloedrijk als Sigmund Freud’.


Reminiscences of a Stock Operator van Edwin Lefèvre

Foto: Wiley

Ook al dateert het uit 1923 en is het fictief, Edwin Lefèvre’s Reminiscences of a Stock Operator is een zeer accurate weergave van het leven op Wall Street in de vroege 20e eeuw. In de voorbije decennia hebben investeerders vaak gerefereerd aan het boek en hoe het de tand des tijds heeft doorstaan. Onder hen ook de voormalige baas van de Federal Reserve, Alan Greenspan, die het ‘een doopvont van investeerderswijsheid’ noemde.

LEES OOK: Deze 9 boeken wil je absoluut lezen volgens de grote namen achter bedrijven als HelloFresh, Booking.com en Blendle