De familie Blokker zet een meerderheidsbelang in de gelijknamige winkelketen in de etalage. Volgens een woordvoerder van Blokker zijn er momenteel verkennende gesprekken gaande.

Dat bevestigde de zegsman na uitspraken van president-commissaris Michiel Witteveen in Het Financieele Dagblad.

“Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familieoptiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen. Gelukkig ziet de familie dat ook in”, aldus Witteveen in het FD.

Bij Blokker is de afgelopen jaren al flink de bezem door het concern gehaald. Het bedrijf besloot zich volledig te richten op de Blokker-keten zelf. Andere ketens zoals Leen Bakker, Intertoys en Xenos zijn verkocht en Marskramer is teruggebracht tot een franchiseorganisatie.

De koerswijziging ging gepaard met het sluiten van honderden winkels en het schrappen van bijna 2000 banen.

Naast de Blokker-winkels vallen alleen de ketens Big Bazar en Maxi Toys nu nog onder het Blokker-concern. Het is de bedoeling dat die ketens ook van de hand worden gedaan.

Vakbond CNV maakt zich zorgen over de eventuele gevolgen voor het personeel van een verkoop van Blokker. ,,De onzekerheid onder het winkelpersoneel en de filiaalhouders is per direct enorm'', stelt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Hij wil snel praten met de directie. Toch is de vakbondsman ook niet heel verbaasd over de nieuwe stap. ,,Het ging natuurlijk al heel lang niet bijster goed met de verkoopcijfers. En het personeel heeft in hele korte tijd een hele sliert veranderingen voorbij zien komen. Al die inzet lijkt nu voor niks. Het heeft niet voldoende geholpen.''

Blokker heeft het zwaar

Blokker kwakkelt al langer met zo ongeveer alles waar een winkelketen mee kan kwakkelen. De belangrijkste hobbel die genomen moet worden is de positionering in het veranderde Nederlandse winkellandschap.

Zo ondervindt de winkelketen veel concurrentie van discountformule Action en heeft Blokker te laat ingespeeld op de opkomst van online winkelen.

Het antwoord is voorlopig flink saneren, sleutelen aan de winkelformules en pogen de achterstand op internet in te halen: een nieuwe uitstraling en inrichting van de winkels, een ander assortiment en prijsbeleid en betere – en vooral snellere – webverkopen.

De afslankoperatie via de verkoop van verschillende winkelformules zoals Intertoys, Leen Bakker, Bart Smit, Xenos Duitsland en Toys XL is gepaard gegaan met grote boekhoudkundige verliezen: in 2017 noteerde Blokker Holding een totaal verlies van  liefst 344 miljoen.

Blokker telt ongeveer 430 winkels in Nederland en circa honderd in België. Bij elkaar werken er zo'n 8000 mensen.

LEES OOK: Wie wint de strijd om de modale shopper: Action, Blokker… of toch Hema?