Blokker Holding verkoopt de keten van woonwarenhuizen Leen Bakker aan investeerder Gilde Equity Management. Dat maakte het retailconcern dinsdag bekend. De verkoopsom werd niet vermeld.

Blokker maakte vorige week bekend dat het zich volledig gaat richten op de gelijknamige winkels in huishoudelijke artikelen. De andere winkelformules worden de komende tijd verkocht. Behalve Leen Bakker zijn dat onder meer Intertoys, Xenos en Big Bazar.

De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Leen Bakker heeft 2300 mensen in dienst en is goed voor een jaaromzet van ruim 330 miljoen euro. Het bijna honderdjarige bedrijf is sinds 1988 eigendom van Blokker.

De overname door Gilde brengt Leen Bakker onder één dak met concurrent Kwantum. Dat bedrijf, met een jaaromzet van zo’n 250 miljoen euro, werd in 2015 gekocht van het inmiddels failliete winkelconcern Macintosh. Beide ketens blijven als onafhankelijke merken bestaan.

Gilde zegt ervan overtuigd te zijn dat Leen Bakker in de nabije toekomst zal blijven groeien. Daarvoor is het wel nodig de online activiteiten te versterken. Daar zal de komende tijd dan ook in worden geïnvesteerd.

De ondernemingsraad van Blokker Holding is om advies gevraagd over de transactie. Verder is de verkoop nog afhankelijk van de noodzakelijke goedkeuringen op het gebied van mededinging.

Grote reorganisatie bij Blokker

Winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verdergaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Bij elkaar verdwijnen zo’n 1900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Verkoop ketens

Het bedrijf probeert de overige winkelketens ‘intact’ te verkopen, met behoud van werkgelegenheid voor circa 13.500 werknemers in binnen- en buitenland. Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken. Wel rekent Blokker voor de komende jaren, door de ingrepen, nog op verliezen. De boeken over 2016 gaan in juni open.

De afgelopen twee jaar schrapte Blokker al bijna achthonderd arbeidsplaatsen. Ook door de overige ketens werd de bezem gehaald, waarbij het doek viel voor de stenen winkels van Cook & Co. In België werd onlangs de sluiting van 69 van de 190 Blokker-filialen aangekondigd.

LEES OOK: Xenos, Intertoys of Leen Bakker? Deze Blokker-formules maken de meeste kans op een overname

blokker xenos leen bakker intertoys big bazar