Een tattoo op haar schouder, eentje op haar buik en een op haar zij met de naam van ex-vriend Gijs Scheeringa. Dat zijn de tatoeages die Fajah Lourens heeft laten verwijderen.

De 35-jarige actrice, dj en model scoorde dit jaar een verkoophit met haar dieetboek Killerbody, waar meer dan honderdduizend exemplaren van zijn verkocht. Het nieuwbakken fitnessboegbeeld werkt inmiddels aan een tweede deel van de bestseller, dat januari 2017 in de winkels ligt.

Ondertussen blijft Lourens aan haar lichaam werken, onder meer door tatoeages weg te laseren bij een kliniek in Amstelveen. Hoe dat precies in z’n werk gaat, laat ze zien aan haar fans in een vlog op YouTube.

“We gaan vandaag eindelijk eens die ex behandelen. Want die zit er ook maar de hele tijd”, aldus Lourens aan het begin van de video. Ze doelt op haar elf jaar jongere ex-vriend Gijs Scheeringa, beter bekend als DJ Johnny 500. Het stel was een jaar bij elkaar en ging in maart van dit jaar uit elkaar.

Tattoo van Fajah Lourens

Ook laat Lourens een tattoo op haar schouder weghalen. “Ik weet het, jeugdsentiment. Iedereen zegt: doe het niet! Het is je kenmerk! Maar ik was zestien. Ik vind het gewoon niet mooi.”

De tatoeage op haar buik heeft Lourens eerder al weg laten halen. Ze deelde een voor- en na-foto op Instagram.


Zo’n 80 procent van de mensen met een tatoeage krijgt spijt, zei Philip Hofmeijer eerder tegenover Business Insider. Hij was eigenaar van laserpraktijk Oud Suyt en verwijderde honderden tattoos. “Na vijf jaar ben je wel op de tattoo uitgekeken. Maar niemand zal dat op dat moment toegeven, een tatoeage is voor altijd. Daarna duurt het nog vijf jaar voordat mensen actie ondernemen.”

Lasermachine

Lourens heeft geluk dat haar tattoos zijn gezet met zwarte inkt. Dan zijn ze namelijk relatief makkelijk te verwijderen met een speciaal laserapparaat. De intense lichtbundel uit de machine maakt de pigmentbolletjes stuk, waarna die langzaam in de bloedbaan worden opgenomen.

Tattoos weglaseren is een langdurig proces. Er zijn doorgaans 8 tot 12 behandelingen nodig en tussen elke sessie zit een periode van minimaal acht weken, “liefst nog langer”, aldus Hofmeijer. Voor een professioneel gezette tatoeage moet je daarom rekenen op een periode van twee à drie jaar.

De oppervlakte maakt niet zo gek veel uit. “Een kleine tatoeage kan net zo hardnekkig zijn als een grote. Het heeft meer te maken met de kleur en de hoeveelheid inkt die erin zit.”

Hoe minder inkt er voor de tatoeage gebruikt is, hoe makkelijker het is om weer weg te halen. “De naald van een tattoomachine gaat drieduizend keer per minuut je huid in en uit”, aldus Hofmeijer. “Die grote aarsgeweien van die meisjes, daar zit echt een klodder inkt in, dat wil je niet weten.”

Kleuren lastig

Tattoos met felle kleuren zijn volgens Hofmeijer een stuk lastiger te verwijderen. Over het algemeen geldt: hoe lichter de kleur, hoe moeilijker je 'm weg kunt laseren.

"Donkere kleuren rood in van die old school tattoos zijn relatief makkelijk te verwijderen, makkelijker zelfs dan zwart. Maar de lichte pigmenten rood zijn vaak gemengd met wit, en wit wordt grijs onder invloed van laserlicht. Dus dat kan een langdurige traject zijn."

Overigens wil minister Schippers van Volksgezondheid het verwijderen van tatoeages beperken tot artsen en huidtherapeuten. Weglaseren mag dan alleen gebeuren door ziekenhuizen en klinieken, zoals die waar Lourens behandeld wordt.

Nieuw vriendje

"Ik vind het echt heel veel pijn doen. Ik kan echt tegen pijn, maar dit valt niet mee", vertelt Lourens aan haar kijkers. De korte lichtflitsen schieten uit het laserapparaat op de inkttekening op haar huid. Tik, tik, tik, klinkt het. Alsof je met een elastiekje heel snel achter elkaar op je huid knalt.

Als de behandeling voorbij is, breekt het zweet Lourens uit. Op de plek waar de tattoos zaten, is haar huid gezwollen. "En dan gewoon elke keer er weer wat opknallen, hè. En daar weer spijt van krijgen en dan weer weghalen", zegt ze vol zelfspot.

Eenmaal uit de behandelkamer geeft ze een laatste update aan haar kijkers. "Ik ben blij dat die naam van mijn ex ook weg bijna is, dan kan ik weer een nieuwe naam neerzetten. Want ik vind dat het wel weer tijd wordt voor een nieuw vriendje met een nieuwe naam op mijn lijf."

LEES OOK: Tattoos verwijderen? Dat gaat Nigel de Jong een fortuin kosten