Het verwijderen van tatoeages gebeurt nu nog door zowel dermatologen en huidtherapeuten als schoonheidsspecialistes. Maar daar komt verandering in, als het aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ligt.

Een roos op je enkel, een obscuur Chinees teken of je hele arm onder de bloemen. Tatoeages zijn steeds populairder, in alle lagen van de maatschappij.

Geen wonder dat het aantal tattooshops in Nederland bijna is verdubbeld tussen 2009 en 2014. En dat zijn alleen de tatoeëerders met een vergunning. Ook in illegale tattooshops kun je terecht voor een inktversiering, of je laat er eentje zetten door je vrienden op een tattoofeestje.

Spijt van tatoeage

De toenemende populariteit van tatoeages betekent dat een andere beroepsgroep ook rap groeit: tattooverwijderaars. Steeds meer mensen hebben spijt van hun tatoeage, omdat-ie na ettelijke jaren lelijk is geworden, niet meer bij hen past of omdat de persoon wiens naam op hun lichaam staat het uit heeft gemaakt.

De meest beproefde methode om onder de opperhuid aangebrachte inkt te verwijderen is met behulp van een speciaal laserapparaat. Die maakt de pigmentbolletjes stuk, waardoor die langzaam in de bloedbaan worden opgenomen.

Geen vergunning nodig

De goedkoopste apparaten zijn al voor een paar duizend euro te koop. Die relatief lage aanschafprijs maakt het aantrekkelijk voor diverse beroepsgroepen om te profiteren van de toenemende wens om tatoeages te verwijderen.

Internationaal is de trend onmiskenbaar: het aantal laserstudio’s neemt sterk toe. Voor Nederland zijn de cijfers lastig te krijgen, maar dermatoloog Alice Langeveld gaf vorig jaar in gesprek met Z24 aan dat je ook hier op steeds meer plekken een tattoo kunt laten verwijderen met een laser.

En dat mag. Waar voor het zetten van een tattoo officieel een GGD-vergunning nodig is, mag iedereen een tatoeage verwijderen met een laserapparaat. Op hoeveel plekken dat precies kan in Nederland, is onduidelijk. Officiële cijfers zijn er niet, omdat er geen toezicht is. Een zoekopdracht met Google laat zien dat je zowel terecht kunt bij dermatologen en huidtherapeuten, als schoonheidsspecialistes en tatoeëerders zelf.

Nieuwe wetgeving

Daar komt binnenkort verandering in, als het aan minister Schippers ligt. Ontharen of tatoeages laten weghalen met laserbehandelingen mag straks alleen nog maar door bevoegde zorgverleners gedaan worden. Hierover dient Schippers rond de zomer een wetswijziging in, schrijft ze maandag aan de Tweede Kamer.

De wijziging betekent dat straks alleen artsen en huidtherapeuten een zelfstandige bevoegdheid krijgen om te laseren. Huidtherapeuten krijgen een registratie in het zogeheten BIG-register, een register waarin erkende gezondheidswerkers officieel zijn opgenomen.

Voor schoonheidsspecialisten of tatoeëerders betekent de wetswijziging dat ze niet meer zelfstandig mogen laseren. Zij kunnen nog wel in opdracht en onder verantwoordelijkheid van een bevoegd behandelaar laseren.

Huidtherapeuten blij met besluit

De brancheverenigingen van dermatologen (NVDV) en huidtherapeuten (NVH) staan achter het voornemen van de minister. Zij vinden dat niet-professionals geen laserbehandelingen mogen doen, omdat het te risicovol zou zijn. Zo bestaat de kans om de huid te verbranden, met littekens tot gevolg. Ook kan er schade aan de ogen ontstaan als deze niet goed worden beschermd.

“De minister geeft hiermee gehoor aan de noodkreet van de NVH voor wet- en regelgeving omtrent cosmetische en medische huidzorg”, reageerde NVH-voorzitter Sabine Uitslag tegenover persbureau ANP. “Er is al te veel mis gegaan. Kwaliteit moet voorop staan, zowel qua deskundigheid als voor wat betreft het gebruik van de juiste medische apparatuur.”