De coronacrisis treft de Nederlandse economie hard: economen verwachten een zware krimp dit jaar.

Op de arbeidsmarkt is per saldo sprake van een daling van het aantal vacatures.

Vooral in de horeca, detailhandel en transport zijn minder banen beschikbaar.

In de IT-sector en zorg is juist veel vraag naar medewerkers.

De coronacrisis doet de Nederlandse economie op z’n grondvesten schudden. Economen van ING verwachten een krimp van 8 procent dit jaar, Rabobank houdt het op minus 5 procent. Het aantal vacatures krimpt, maar sommige beroepen zijn juist veel gevraagd.

Wat betreft het aantal bedrijven dat door de coronacrisis moet stoppen, is het beeld nog niet heel eenduidig.

Uit een inventarisatie van databedrijf Company.info blijkt dat er in de eerste week van april 60 procent meer faillissementen zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt radiozender BNR. Het gaat om door de rechter uitgesproken faillissementen.

Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het trendmatige beeld bij de faillissementen nog redelijk vlak. Er is weliswaar een piekje in het aantal horecazaken waarvoor faillissement is uitgesproken, maar voor het overige is volgens het CBS nog geen trendmatige stijging te zien.

Vacatures: horeca stort in, programmeurs en verpleegsters veel gevraagd

Op de arbeidsmarkt is het door de ontwikkelingen onrustig. Vacaturesite Indeed signaleert sinds de corona-uitbraak een sterk daling van het aantal vacatures. Terwijl het aantal vacatures in de eerste maanden van 2020 stabiel was, ligt het vacature-aanbod op Indeed sinds 3 april zo'n 23 procent onder de trend van vorig jaar.

De lockdown van Nederland heeft grote gevolgen voor de horeca (53 procent minder vacature), hotels en toerismebedrijven (48 procent minder vacatures), chauffeursdiensten (29 procent minder vacatures) en de detailhandel (22 procent minder vacatures), aldus Indeed.

Voor specifieke beroepen is er echter juist veel vraag. Dan gaan het om technische beroepen zoals programmeurs en machinebouwers, maar ook metselaars en verpleegkundigen zijn veel gevraagd.

Onderstaande lijstje van Indeed geeft een overzicht van beroepen met de sterkste stijging van het aantal vacatures en beroepen met de sterkste daling.

Zorg, landbouw en logistiek staan te springen om werknemers

In veel sectoren zijn door de coronacrisis bedrijven dicht en zitten werknemers thuis, maar in andere branches is op dit moment juist werk te over, signaleert ook het UWV.

De uitkeringsinstantie zegt dat de zorg, de land- en tuinbouw en de logistiek om extra personeel zitten te springen.

"Wij begrijpen maar al te goed dat het vinden van werk nu een stuk lastiger is geworden. Maar er is ondanks deze onzekere periode nog steeds veel mogelijk", zegt directeur Tof Thissen van UWV Werkbedrijf.

Zo is er in ziekenhuizen, waar personeel van andere afdelingen bijspringt op de ic’s, veel ruimte voor extra medewerkers. Ook de land- en tuinbouw is op zoek naar mensen, omdat de aankomende oogsten anders in gevaar komen.

Door de stijging van het online winkelen groeit de vraag naar pakket- en postbezorgers en mankracht in de distributiecentra. Ook klantcontactcentra en ict-helpdesks hebben het erg druk.

Lees meer over de coronacrisis: