• In 2022 zag Nederland een historisch laag aantal faillissementen, alleen in 2021 was het aantal nog lager.
  • De laatste vier maanden van het jaar lieten echter wel een steeds verder oplopend aantal faillissementen zien.
  • Analisten waarschuwen dat zonder overheidssteun 2023 een ongekend zwaar jaar kan worden voor het bedrijfsleven.
  • Lees ook: Fors meer bedrijven bereiden zich voor op ontslagronde, merkt UWV

Met 2021 en 2022 kende Nederland twee jaren lang een historisch laag aantal faillissementen. Sinds de start van het bijhouden van deze gegevens door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het aantal nog nooit zo laag. In het laatste kwartaal van 2022 is er echter wel een duidelijke kentering zichtbaar.

Ook analisten van Allianz Trade voorzien een ommekeer, wereldwijd zal het aantal faillissementen versnellen. Alleen nieuwe extra overheidssteun zou een dreun voor het bedrijfsleven kunnen voorkomen, schreven de analisten afgelopen november in een analyse.

Uiteindelijk zijn er in 2022 volgens voorlopige cijfers 2.144 bedrijven failliet verklaard, alleen in 2021 lag dat aantal dus nog lager. In de laatste vier maanden nam het aantal bedrijven dat failliet ging wel steeds verder toe, zo kwam het aantal faillissementen uiteindelijk 18 procent hoger uit dan in 2021.

De kentering lijkt mede in gang gezet door het aflopen van coronasteun. In het begin van 2022 konden bedrijven nog gebruik maken van coronasteunmaatregelen.

Energierekening en stijgende rente treft bedrijven

In Europa zal het aantal faillissementen nog fors toenemen, voorzien de analisten van Allianz Trade. Stijgende rentetarieven en de oplopende prijzen treffen het bedrijfsleven. Ondernemingen krijgen te maken met hogere energierekeningen en forse loonstijgingen.

Overheidssteun kan de druk op het bedrijfsleven verlichten. De analisten verwachten dat overheidssteun in Europa waarschijnlijk zal toenemen als het aantal faillissementen oploopt en misschien wel de grootste stijging sinds 2009 laat zien.

Juist de topeconomieën in Europa zijn nu extra gevoelig voor de economische tegenwind, met Nederland als koploper. "Nederland is als open exportland altijd ultragevoelig voor internationale ontwikkelingen. De neergang van de economie komt hier hard aan", zegt Johan Geeroms, director Risk Underwriting Benelux bij Allianz.

"Daarbij zou je ook vraagtekens kunnen zetten bij de overheidssteun. Veel MKB-bedrijven klagen over de effectiviteit."

LEES OOK: Bedrijf achter Vliegtickets.nl failliet verklaard – mogelijk paar honderd klanten in de problemen