• In november hebben bijna zeshonderd bedrijven een ontslagvergunning aangevraagd bij het UWV.
  • Een “opmerkelijke stijging”, zegt de uitkeringsinstantie. In voorgaande maanden lag het aantal op gemiddeld vierhonderd aanvragen.
  • Volgens het UWV kampen bedrijven met hoge energiekosten en zien ze door de inflatie hun toekomst somber in.
  • Lees ook: Meer bedrijven failliet in november: hoogste aantal in ruim 2 jaar

Bij uitkeringsinstantie UWV zag in november “een opmerkelijke stijging” in het aantal aanvragen voor ontslagvergunningen. Door onder meer de inflatie en een hoge energierekening zien bedrijven het somber in.

Dat meldt De Telegraaf. Bijna zeshonderd bedrijven hebben een aanvraag ingediend, tegen gemiddeld vierhonderd ontslagaanvragen per maand in augustus en oktober. Vooral ondernemers in de detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening nemen maatregelen.

Het gaat hierbij om kleinere bedrijven die personeel afstoten. Grotere bedrijven zitten niet in de cijfers, omdat die vaak zelf een transitievergoeding afspreken met mensen die hun baan verliezen.

Uit een enquête van het UWV blijkt dat de energie- en productiekosten van bedrijven “keihard stijgen”. Daarnaast moeten bedrijven ook uitgestelde belasting en te veel ontvangen coronasteun terugbetalen, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen in de krant.

De cijfers over januari worden volgens hem interessant. Traditioneel is dat een slappe maand en die 'afterdip' leidt mogelijk tot nog meer ontslagen.

LEES OOK: Meer bedrijven failliet in november: hoogste aantal in ruim 2 jaar