De lancering van een eigen cryptomunt door Facebook kan niet doorgaan in de vorm die de socialmediagigant tot nu toe heeft voorgesteld. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire voorafgaand aan overleg met ambtsgenoten van de zogeheten G7-landen.

Le Maire liet eerder al weten dat de cryptoplannen van Facebook hoog op de agenda staan van de topontmoeting. De samenkomende ministers van Financiën willen vooral voorkomen dat de libra de plek inneemt van reguliere valuta’s, zei hij in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De beoogde cryptomunt van Facebook, de libra, oogstte al veel kritiek. Zo zou de munt de financiële stabiliteit kunnen ondermijnen, waarschuwde de Amerikaanse Federal Reserve onlangs. Ook zijn er zorgen over de mogelijkheden tot witwassen en financieren van misdaad met de cryptomunt. Tot slot heeft Facebook ook geen al te beste reputatie op vlak van privacy.

Die zorgen moeten volgens de Fed grondig zijn aangepakt, alvorens verder te gaan. Europese en Chinese autoriteiten hebben eveneens zorgen uitgesproken.

Eerder uitte president Donald Trump ook al kritiek op de libra. Volgens Trump moet Facebook een bankvergunning aanvragen als het met de libra verder wil gaan.

"Ongereguleerde cryptovaluta's als libra en bitcoin zijn veel te volatiel en kunnen criminaliteit in de hand werken", schreef het Amerikaanse staatshoofd op Twitter. "Dat zijn geen echte munten, hun waarde is gebaseerd op gebakken lucht", aldus de president. Trump benadrukte dat de Amerikaanse dollar de enige echte munt is in de Verenigde Staten en dat dit zo moet blijven.

Facebook onthulde in juni plannen voor een eigen virtuele munt. Gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf volgend jaar beschikbaar zijn in Messenger en WhatsApp.

Het socialemediabedrijf van Mark Zuckerberg werkt voor de digitale munt samen met onder meer betaalbedrijven Mastercard en PayPal. Verder doen techbedrijven Ebay, Uber en Spotify mee, plus een aantal durfinvesteerders en blockchainbedrijven.

LEES OOK: Facebooks cryptomunt lijkt geen bedreiging voor de bitcoin, maar wel voor Adyen