Het aantal bevestigde coronabesmettingen daalt wel, maar niet snel genoeg. Daarom heeft het kabinet besloten extra maatregelen te nemen.

Bibliotheken, theaters, musea, zwembaden en pretparken moeten de komende twee weken hun deuren sluiten. Winkels en kappers blijven open.

Het kabinet heeft een negatief reisadvies (oranje) ingesteld voor alle landen om onnodig reizen te ontmoedigen.

De nieuwe maatregelen blijven van kracht tot half december.

Het kabinet heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden verzwaard. De komende twee weken moeten bibliotheken, theaters, musea, zwembaden en pretparken hun deuren sluiten.

Winkels en kappers blijven open. Sportscholen ook, al mogen daar geen groepslessen meer gegeven worden. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdag aangekondigd tijdens een persconferentie met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

De maximale groepsgrootte op straat gaat van vier naar twee, huishoudens en kinderen onder de 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd. Thuis mogen mensen de komende tijd maximaal twee gasten ontvangen, in plaats van drie nu. Ook wordt het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart teruggebracht naar 20 tot 30 personen.

De aanvullende maatregelen en de oude maatregelen blijven in stand tot medio december.

De besmettingscijfers dalen niet snel genoeg

Het kabinet kiest voor verdere maatregelen, omdat de besmettingscijfers niet snel genoeg dalen. "Als we daar nuchter naar kijken is het beeld het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg", zei Rutte tijdens de persconferentie. "In ziekenhuizen en verpleeghuizen nemen de patiënten toe en op sommige plekken is het pompen of verzuipen. Daarom is er aanleiding voor extra maatregelen."

Minister De Jonge voegt daar aan toe dat 'de ziekenhuiszorg en de verpleeghuiszorg onder hoogspanning staat'. Er liggen inmiddels zo'n 2.600 COVID-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 600 op de IC. De maatregelen worden dan ook genomen uit solidariteit met zorgmedewerkers en de patiënten, aldus de minister.

De twee geven aan dat er tijdens deze tweede golf waarschijnlijk meer mensen in het ziekenhuis terecht zullen komen dan tijdens de eerste piek. De verwachting is zo'n 25 procent meer patiënten. De piek zal meer gespreid zijn en daardoor lager zijn dan in maart, maar zal wel langer aanhouden.

Avondklok voor zwaar getroffen regio's

Het kabinet zet een pakket met extra maatregelen klaar voor de zwaarst getroffen regio's, waar de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan. Als de cijfers daar niet dalen, wordt het pakket ingezet. Er wordt onder andere een avondklok overwogen, verdere sluiting van de winkels en sluiting van middelbare scholen.

Volgens Rutte zijn Rotterdam, Dordrecht, Zuid-Holland Zuid en Twente regio's die op dit moment in de gevarenzone zitten, omdat daar de besmettingscijfers maar niet dalen en de ziekenhuizen vol blijven lopen.

Zo'n totale, regionale lockdown zal vermoedelijk twee tot drie weken gaan duren, aldus minister de Jonge. De komende week moet volgens hem duidelijk worden of het ook zo ver gaat komen.

Devies is weer 'blijf thuis en vermijd niet-noodzakelijk reizen'

Net als in maart is de bedoeling van de maatregelen dat Nederland zo veel mogelijk thuis blijft. "Vraag je steeds af 'moet ik echt de deur uit of kan het ook anders?', en ga niet voor de lol winkelen", aldus Rutte.

Hij geeft toe dat dit harde beslissingen zijn voor sectoren zoals de horeca, evenementensector en sport, maar volgens Rutte is het voor deze sectoren ook beter 'als we het virus zo snel mogelijk achter ons laten'.

Het kabinet heeft daarom ook besloten de reisadviezen voor alle landen tot mid-januari op oranje te zetten. Ze willen zo voorkomen dat mensen op vakantie gaan naar het buitenland.

Het negatieve reisadvies zal niet gelden voor het Caribisch gebied en ook niet voor vakantie in eigen land. Rutte waarschuwt wel dat ook op binnenlandse vakantieadressen dezelfde regels gelden als thuis. "Ga daar niet lopen dreutelen en maak niet eindeloos kleine ritjes."

Samen kerst vieren is het doel

Volgens minister de Jonge hoopt het kabinet met de maatregelen een daling in de besmettingscijfers te bewerkstelligen die 'een kerst met de familie mogelijk maakt'. De vraag is volgens hem alleen hoe dit kan worden gedaan zonder dat er achter de voordeur weer brandhaarden ontstaan.

Het kabinet hoopt over twee weken meer duidelijkheid te geven over de kerstdagen en de jaarwisseling. Voor oud en nieuw moet bijvoorbeeld een besluit worden genomen over een mogelijk tijdelijk vuurwerkverbod.

Lees meer over de gedeeltelijke lockdown: